KKTC'de cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım" sözlerine cevap verdi.


Mustafa Akıncı katıldığı canlı yayında Erdoğan'ın açıklamalarına karşılık, “Biz tanınmak istiyoruz. Bu şekilde bir yaklaşım sergilenmesini istiyoruz. Sanıyorum ki anlaşılmayacak bir tutum yok. Bu söylemler Türkiye’yle zıtlık arayan, karşıtlık arayan bir seçilmiş cumhurbaşkanının söylemi değil, tam tersine Türkiye’yle sağlıklı ama kişilikli bir ilişki isteyen bir söylemdir. Bunun da böyle algılanmasını hakikaten Türk kamuoyu tarafından rica ediyorum."açıklamalarında bulundu.

"HEP AYNI MI KALALIM"

Akıncı şöyle devam etti: "Ben şunu söylemek istiyorum. Dün sonuçlanan seçimler, benim programımı, düşüncelerimi ve paylaştıklarımı halkıma anlatarak, halkımın onay verdiği düşüncelerdir. Neden rahatsız olunuyor iki kardeş ilişkisinden; anlamakta zorlandım. Yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım, ayaklarımızın üzerinde durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin bir ülke olmayalım mı? Söylediklerimin arkasındayım. Sadece kulaklarımla duymuyorum, kalbimle de beynimle de konuşuyorum. Söylediklerim inandıklarımdır, doğru olandır.

"BİR TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKİLMEKTEN MUTLU DEĞİLİM"

Cumhurbaşkanı seçimini kazandığım ilk günde böyle bir tartışmanın içine çekilmekten mutlu değilim. Anlaşılan o ki Sayın Erdoğan’a bazı konular anlatılmış, o yüzden o şekilde konuşuyor. Ben Türkiye ile ilişki istemeyen, dışlayan bir söylemde bulunmadım. Tam tersine sağlıklı ilişkiden bahsettim ama belli ki bu konuda farklı yaklaşımlar var. Olabilir, oturur değerlendiririz. Kıbrıs Türk halkı elbette Anavatan sevgisini yüreğinde taşımaya devam edecektir ancak bu topraklarda da artık Rum toplumuyla baş edebilmek adına, kendi kişiliğini kanıtlamak adına, bebeklikten, yavruluktan kurtulup ayakları üzerinde durmalıdır. Bu adada kök salabilmenin başka yolu yoktur. Bu Türkiye’nin de yararına, ısrarla söylüyorum. Yavru olarak görmenin çok doğru bir siyaset olduğunu düşünmüyorum. Burada bir devlet var ve Türkiye de bu devleti tanıyor. Yavru vatan söylemi yüreklerde olması gereken bir söylemdir, ama eşit ilişki gereklidir.

"TÜRKİYE TARAFINDAN DA TANINMAK İSTİYORUZ"

Küçük bir toplum olabiliriz, küçük bir toprak parçasında yaşıyor olabiliriz ama biz bir varlığız. Bu varlığın Türkiye tarafından da tanınmasını istiyoruz. Sanıyorum ki bunda da anlaşılmayacak bir tutum yok. Türk kamuoyuna şunu söylemek istiyorum. Bizi daha ilk günümüzden kimse yanlış yere oturtmasın. Karşınızda bir Türkiye düşmanı yoktur. Türkiye’nin esenliğini isteyen, çok daha demokratik, şeffaf, güçlü bir ülke, AB üyesi olmasını isteyen birisi var. Türkiye’nin Kıbrıs’la hem bir garantör ülke olarak, hem de yakın ilişki içinde olmasının önemini bilen biri var. Güney’le olan ilişkide, evet 10 yıl önce onlar hayır, biz evet dedik ama günün sonunda yeni bir dönem başlıyor. Birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız, dolayısıyla yeni bir dönem başlıyor. Rumlara da bu fırsatı vermemiz lazım, hatalarını gözden geçirsinler."


ERDOĞAN: AĞZINDAN ÇIKTIĞINI KULAĞI DUYSUN

Mustafa Akıncı'nın "Yavruvatan değiliz Anavatanız" sözlerini eleştiren Erdoğan, şunları söylemişti: "Yeni Cumhurbaşkanın (KKTC yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı) ağzından çıktığını kulağının duyması lazım. Sadece kuru kuru kardeşlikle bunlar olmuyor. Biz geldiğimizde orada 25 bin Türk öğrenci vardı. Şimdi 60 bin öğrenci var. Kardeş olarak çalışmanın bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'a bir bedel ödemiştir. Hâlâ bu bedeli ödemeye devam etmektedir. Şehitler verdik. Buranın imarı için bugünlere gelebilmesi için hala biz yardım ediyoruz. 1 milyar dolar civarında yardım yaptık. KKTC Türkiye'nin yavru vatanıdır. Bir ananın yavruya olan ilgisi neyse bundan sonrada o ilgi devam edecektir."