KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Türkiye’den gelmekte olan bu suyun sürdürülebilirliği ile yeni ufuklar açılacağını söyledi. Akıncı, "Rumlarla da bu suyu paylaşabileceğimiz gibi Ortadoğu ile de paylaşılabilecek durumu ben görebiliyorum." dedi.

KKTC'ye Su Temin Projesi'nin Girne'deki açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, 2 milyon Türkiye'nin geçmişte yaptığı katkıların yanında şimdi de suyun kendileri ile paylaşıldığını ifade etti. Bu surumun son derece büyük bir olay olduğunu aktaran Akıncı, "Bu su sadece bir su değil, Kıbrıs’ta yaşamayanlar son yıllarda suyun ne hale geldiğini tam olarak kavrayamazlar. Biz deniz suyuyla ağzımızı fırçalıyoruz. Evlerde mutfaklarda kadınlarımız fasulyenin pişmediğinden o suyun pişiremediğinden yıllardır şikayet ediyorlar. Dolayısıyla su bizim için gerçekten çok çok önemli ve bu olayın çözümlenmekte olması aynı zamanda burada ifade edildiği gibi Kıbrıs’ın geleceğine çok büyük bir katkıdır." şeklinde konuştu.

Bu projenin Kıbrıs’ta barış ve çözüm sürecine de bir katkı olduğuna dikkat çeken Akıncı, Doğu Akdeniz'deki enerji yatakları ile birlikte değerlendirildiğinde doğalgazın bir enerji koridoruyla Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye Türkiye üzerinden Avrupa Birliği’ne ulaştığını hayal edilmesi gerektiğini kaydetti.

"BUGÜN BİR MİLATTIR"

"Türkiye’den gelmekte olan bu suyun bu teknolojinin sürdürülebilirliği, devamlılığı esastır ama onun da da altını çizmek isterim." diyen Akıncı şöyle devam etti:

"Bu mühendislik harikasının sürdürülebilirliliği ile yeni ufuklar açılacağını Rumlarla da bu suyu paylaşacağımız gibi Ortadoğu ile birlikte paylaşılabilecek durumunu ben görebiliyorum. Bu proje hayal etmeye başlamakla gerçekleşti. Benim de Doğu Akdeniz’le ilgili bu vizyonum eğer gerçekleşirse bütün bölge ülkeleri bundan karlı çıkar. Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar yeni bir ilişkiye geçer. Türkiye ile Yunanistan yeni bir ilişkiye geçer. Türkiye ile AB yeni bir ilişki kurar. Bütün bunlar bölgemizi pozitif olarak etkileyecek olan konulardır. Bugün bir milattır. Bugünden sonrasıyla bugünden öncesini ayıracak tarihçiler. Ben buna inanıyorum. Bu suyun bu topraklara ulaşması o denli önemlidir."

"HER DAMLA SUYU GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAMIZ LAZIM"

Susuzluktan dolayı yeşil Kıbrıs'ın sarıya döndüğünü anlatan Akıncı, "Bugünden itibaren Meserya'mızda yeşillenecek gerçek anlamda yeşil ada olacak. Gevşemeye gerek yok. Her damla suyu gözümüz gibi korumamız lazım. Bu topraklara düşen her damla suyu gözümüz gibi korumamız lazım." açıklamalarında bulundu.