KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, empati yapmadan iki toplumu yeniden yakınlaştıracak bir ortak anlayış oluşturmanın mümkün olmadığını kaydetti. Akıncı, "Müzakere masasında oturanlar düşman değil, gelecekte ortak gelecek üreteceğimiz ortağımızdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın Lefkoşa Ara Bölge'de Chateau Status’te düzenlediği 'Çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisi ile ilgili vizyonumuz' temalı etkinliğe katıldı. Burada yaptığı konuşmada Akıncı, mevcut koşullarda her iki toplum üyelerinin bir araya gelmesine imkan sağlayan bir mekanda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Akıncı, her iki odaya da böylesi bir etkinlik düzenledikleri için teşekkür ettiğini, halkların hayatlarını etkileyen çeşitli etkinlikler düzenlemede öncülük görevi üstlenip mükemmel işbirliğinde bulunmalarının övgüye değer olduğunu belirtti.

"KENDİMİZİ SORUNU SONA ERDİRMEYE ADADIK"

Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır global ajandada olduğunu ve müzakerelerin başladığı 1968’den beri tarihin pek çok başarısız girişime, acı hayal kırıklıklarına tanık olduğunu kaydeden Akıncı, “Nikos ve ben, kendimizi somut sonuçlar üretmeye ve bu sorunu sona erdirmeye adadık” dedi.

Akıncı, iyi bir başlangıç yaptıklarını ve makul şekilde ilerlediklerini ancak sonuçta başarılı olup bir hayal kırıklığına neden olmamanın, iyi başlamaktan daha da önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun farklı boyutları ve taraflarıyla uluslararası bir karakteri bulunduğunu, sorunun özünde iletişim kurmada başarısız olan Kıbrıslıların bulunduğunu, sorunu da BM ve uluslararası toplumun desteğiyle onların çözmesi gerektiğini kaydetti. Akıncı, “Empati olmadan, bizi yeniden yakınlaştıracak ve çalışabilir bir siyasi modele yönlendirecek olası bir ortak anlayışı yaratmak mümkün değildir” dedi.

"SORUNUN KURBANI OLDUK"

Kendi jenerasyonlarının doğrudan veya dolaylı olarak sorunun kurbanı olduğun kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün birçok sosyal, ekonomik ve psikolojik eksikliğin kaynağı olduğunu ve ortak vatanın potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmayı engellediğini kaydetti.

Akıncı, toplumları çözüme hazırlamanın liderlerin görevi olduğuna işaret ederek, “Müzakere masasında karşımızda oturanlar, düşman değil, gelecekte ortak gelecek üreteceğimiz ortağımızdır” dedi. Hayatı boyunca Kıbrıs sorununun çözümü ve toplumların yakınlaşması için çalıştığını kaydeden Akıncı, “Adadaki mevcut durumu kimse hak etmiyor ve bu durumu gelecek nesillere aktarmaya hakkımız yok” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “arkadaşı Nikos” ile oluşturdukları yeni momentumla, her iki toplumun barış, refah, eşit ve güven içinde yaşayacağı koşulları meydana getirebileceklerine inandığını söyledi.

"İKİ EKONOMİ ARASINDAKİ BOŞLUK DARALTILMALI"

Tüm gayretlerin iki ekonomi arasındaki boşluğun daraltılmasına yönelik olması gerektiğini kaydeden Akıncı, iki ekonominin yakınlaşmasının çözüme desteği artırmanın yanı sıra siyasi durumdan dolayı harcanan, olası potansiyelleri ortaya çıkarabilecek sinerjiyi gerçekleştirebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Brüksel ziyareti sırasında temaslarda bulunduğu AB yetkililerinden Kıbrıslı Türkleri olası AB üyeliğine hazırlamaya yardımcı olmalarını istediklerini söyledi. Olası çözümün başarıyla uygulanması için maddi desteğe ihtiyaç olacağını kaydeden Akıncı, görüştüğü üst düzey AB yetkililerinin, devam eden bölünmüşlüğün bedelinin, çözümün faturasından daha yüksek olduğunu farkında olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin de ev ödevlerini yapması gerektiğinin bilincinde olduğunu kaydeden Akıncı, olası çözümün sadece AB değil, diğer uluslarası topluluklar tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"HİDROKARBONUN FAYDASI HALA BİLİNMİYOR"

Akıncı, Kıbrıs’ın çevresindeki doğal kaynakların enerji sorununu çözme potansiyeline sahip olduğunu ancak hidrokarbonun nasıl ve ne zaman ekonomik fayda sağlayabilecek duruma geleceğinin bilinmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ın, yenilebilir enerji konusunda ideal coğrafyada bulunduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hidrokarbonla ilgili tartışmalara da değinerek, Kıbrıs sorununun çözümünün, doğal kaynakların, bütün Kıbrıslıların yararına olacak şekilde çıkarılıp satılabilmesine imkan sağlayacak planlar geliştirip uygulanmasına da yardımcı olacağını söyledi. Akıncı, “Doğal kaynaklar tüm Kıbrıslılara aittir. Çatışmadan çok işbirliğine kaynak olmalı” dedi.