KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Bayrak Radyo Televizyonu (BRT)’de yaptığı konuşmada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli komutanlarının ve mensuplarının gerek Türkiye’de, gerekse Kıbrıs’ta görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceklerinden kuşkumuz yoktur” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında devlet yayın kurumu olan Bayrak Radyo Televizyonu (BRT)’de konuştu. Akıncı, halkın Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayarak, sevgi ve saygılarını sunarak başladığı konuşmasında, 20 Temmuz 1974’ü anarken, onu yaratan tarih olarak ister istemez 15 Temmuz 1974’ten başlamak, faşist Yunan cuntasının darbesinden söz etmek gerektiğine işaret etti. Bazen unutturulmak istense de Faşist Yunan darbesinin gerçekte 20 Temmuz’un yaşanmasının asıl gerekçesini oluşturduğunu kaydeden Akıncı, “Kısacası her zaman vurguladığımız gibi, 15 Temmuz yaşanmasaydı 20 Temmuz da olmazdı” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, geçen yılki konuşmasına atıf yaparak darbeci Nikos Samson’a 3 gün içinde 15 bin kutlama telgrafı gönderildiğini, 20 Temmuz olmasaydı darbecilerin iktidarının kökleşeceğini belirttiğini kaydederek şöyle devam etti: “Acıdır ama bir gerçektir ki; tarihin bazı dönemlerinde toplumsal bünyeler demokratik zafiyet göstermekte ve darbeler lanetleneceğine alkışlanmaktadır. Dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, bazı dönemlerde Yunanistan’da, Türkiye’de ve Kıbrıs’ın güneyinde de bunların yaşandığı bir gerçektir.”
Bu yıl 20 Temmuz’dan bahsederken artık bir yerine iki 15 Temmuz’dan söz etmek durumunda olduklarını ifade ederek, 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki askeri darbe girişiminin demokrasiye tutkun Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden olduğunu vurguladı. Akıncı, bu girişimin başarıya ulaşmamasının Türkiye gibi KKTC halkını da rahatlattığını belirterek, darbelerin Türkiye’ye çok büyük acılar çektirdiğini, daha kötüye götürdüğünü kaydetti ve “Gelişmenin, kalkınmanın yolu demokrasiden geçmektedir” dedi. Türkiye’nin Atatürk’ün öngördüğü ilkeler doğrultusunda çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kurumsallaşarak gelişmesi ve daha da kalkınmasının sadece Türkiye’nin kendisi için değil, Kıbrıs Türk halkı için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’de artık darbeleri geçmişteki gibi alkışlayan bir toplum olmadığını görmenin de sevindirici olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’deki olumlu gelişmelerle sevinen, acılarla üzülen Kıbrıs Türk halkı olarak olayda sevdiklerini yitiren acılı ailelerin yanında yer aldıklarını kaydederek, yaşamını yitirenlere tanrıdan rahmet, geride kalanlara ve tüm Türkiye’ye başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.
Akıncı, darbe girişiminde bulunan grupla kurum olarak Türk Silahlı Kuvvetlerini birbirine karıştırmamanın önemine de işaret ederek “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli komutanlarının ve mensuplarının gerek Türkiye’de, gerekse Kıbrıs’ta görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceklerinden kuşkumuz yoktur” ifadelerini kullandı. Darbe girişiminin önlenmesinden sonra, Türkiye’yi bekleyen önemli bir görevin, hukuk devleti olmanın gereklerinin eksiksiz yerine getirildiğinin tüm dünyaya gösterilmesi olduğunu belirten Akıncı, “Hukuk ve demokrasi dışı bir kalkışmaya karşı en iyi cevap, kuşkusuz hukuk ve demokrasi içinde kalınarak verilecektir. Bu Türkiye’de demokratik hukuk devletinin daha da kökleşmesini getirecektir” dedi.