Moskova Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde Akkuyu Nükler Santrali için eğitim alan Türk öğrenciler, Rusya'nın Kalinin Nükleer Santrali'ni (KAES) gezdi.

Rusya Nükleer Enerji Kurumu( Rosatom) bünyesinde kurulan Akkuyu Nükleer şirketi tarafından organize edilen etkinliğe 20 Türk öğrenci katıldı. Rosatom görevlileri, geleceğin mühendislerine Moskova’ya 360 kilometre uzaklıkta Tver bölgesi Udomlya kenti yakınlarındaki KAES’i gezdirdi. 1974 yılında inşaatına başlanan santralde ilk reaktörün 1984’de üretime başladığı öğrenildi.


KAES Vardiya Dairesi Başkanı Valeri Feşukov, santraldeki çalışmaları detaylı şekilde öğrencilere anlattı. Feşukov'un verdiği bilgiye göre KAES, 1 milyon 320 bin kişinin yaşadığı Tver bölgesinin elektrik enerjisinin yüzde 70’i karşılıyor. Rus yetkili, santralin 1984’ten bu yana 350 milyardan fazla Mw/s elektrik ürettiği bilgisini verdi. Bunu 2014 yılında İstanbul'un dökettiği 37,8 milyar Mw/s elektrik ile kıyaslayan Rus mühendis, nükleer santrallerin önemine vurgu yaptı.

KAES yetkilileri, santralin Su-Su enerji reaktörü (Water-Water Energetic Reactor) ile çalıştığını ve şu anda santralde 4 reaktörün faaliyet gösterdiğini söyledi. Reaktörlerin her birinin 1000 Mw/s elektrik ürettiği belirtildi.

Çevrenin korunmasının santral için en öncelikli konu olduğuna dikkat çeken KAES mühendisleri, “Çevre kirliliği konusunda hiç bir sorun yok. Tver bölgesinde tarım sanayisi gelişmiş durumda. 46 bin hektar alanda ormanlık arazimiz, milli parkımız bulunuyor. Santral Udomlya gölü kıyısına yakın. Çünkü, santralin soğutulması için fazla suya gereksinim var. Modern sistemlerimiz sayesinde suyun kirlenmesi önleniyor. Aldığımız su temiz şekilde göle dökülüyor. Hiç bir kirlilik veya zararlı maddeler kesinlikle yok.” dedi.

Daha sonra öğrencilere, KAES eğitim ve enformasyon merkezlerini de ziyaret ederek çalışmaları ilgiyle izledi.

NÜKLEER SANTRALE 2 KİLOMETRE MESAFEDE YERLEŞİM ALANI

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan 2.sınıf öğrencisi Özlem Arslan, “Rusya 1945 yılından bu yana nükleer çalışmalar yapıyor. Okulumuzda Nobel ödüllü akademisyenlerimiz var. Bugünkü gezimizde mühendislere güvenlik konularını sorduk. Her saniye her reaktör için ölçüm yapılıyor. Bizi rahatlattı bu. Santrale 2 kilometre mesafede kent var. İnsanlar yaşıyor, okul, hastane ve başka kurumlar var. Gözümüzle gördük.” dedi.

Geziye katılan 2.sınıf öğrencisi Gökhan Arzuman ise, “İleride neler yapmamız açısından bu tür geziler çok faydalı. Soru sorma imkanımız oldu. En çok kafamıza takılan sorular güvenlik ve radyasyonun yayılması. Çok faydalı oldu.” şeklinde izlenimlerini anlattı.

Diğer bir öğrenci Mustafa Bardakçı, “Bu 3. gezimiz. Burada çalışmaları izleyerek kafamızdaki sorulara da yanıt bulma fırsatımız oluyor. Türkiye’de ilk defa kurulacağı için halkımızın kafasında soruların olmasını normal karşılıyoruz. Rusya nükleer alanda dünyada ilk sırada yer almakta. Rusya bu alanda kaliteli eğitim de veriyor.” dedi.

Rusya’nın önümüzdeki dönemde yurt dışında 30 nükleer santral yapacağı, görüşmesi devam edenlerle birlikte toplam portföyün 300 milyar doların üzerinde olduğu kaydedildi. Rosatom’un Mersin Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santralin 2022’de tamamlanması ve 22 milyar dolara mal olması bekleniyor.