Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden (AKPM) 24 kişilik bir heyet, 30 Ekim-2 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki seçim sürecini takip edecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu gözlemcilerinin de eşilik edeceği heyete İsviçreli milletvekili Andreas Gross başkanlık edecek.

Heyet üyeleri, önde gelen siyasi partilerin temsilcileri, YSK başkanı ve RTÜK üyelerinin yanı sıra basın ve STK temsilcileri ile görüştükten sonra 1 Kasım'da oy verme işlemini takip edecek. Heyete Avrupa Konseyi bünyesindeki bağımsız Venedik Komisyonu'nun bir üyesi de hukuki destek verecek. Heyet, 2 Kasım'da Ankara'da basın toplantısı düzenleyecek.

İLK GELEN HEYET ENDİŞELERİNİ ORTAYA KOYMUŞTU

Bu ay içinde Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti, medyanın durumu ile ilgili ciddi endişelere sahip olduğunu açıklamıştı.

Ziyaretin ardından yapılan 7 Ekim'de yazılı açıklamada, tüm partilerin adil bir seçim olacağına dair verdiği taahhütlerden memnuniyet duyulduğunu belirtildi. Fakat gazetecilere ve medya gruplarına karşı tekrarlanan yıldırma, baskı ve fiziksel saldırıların 6 ve 8 Eylül'de Hürriyet gazetesi merkez binasına saldırı ve 1 Ekim'de ise köşe yazarı Ahmet Hakan'a gaddarca saldırıyla doruk noktasına çıktığı ifade edildi.

Farklı siyasi gruplardan 7 parlamenterden oluşan heyet ayrıca, eleştirel seslere yönelik soruşturmalarda ani artış, cumhurbaşkanına hakaret ya da terör suçlamalarıyla açılan davalar, internet ve sosyal medya da dahil olmak üzere ifade özgürlüğüne yönelik sınırlandırmalara dikkat çekerek, bunun özgür demokratik tartışma ve ifade özgürlüğüne zarar verebileceği endişesini ortaya koydu.

HDP VE AK PARTİ'YE SALDIRILAR KINANDI

Son haftalarda artan siyasi temelli şiddete de dikkat çeken AKPM heyeti, iki günde 400 HDP bürosuna ve bazı AK Parti bürolarına saldırılar düzenlendiğini hatırlattı ve bunları kınadı. Ayrıca bazı HDP üyeleri ile bu partiden belediye başkanlarının son polis operasyonlarıyla gözaltına alınmasının da endişeleri artırdığını belirtti. AKPM heyeti, taraflara sözlü ve fiziksel şiddetten kaçınmaları ve seçim kampanyalarında sorumlu bir tutum takınmaları çağrısında bulundu.

YSK'nın sandık taşıma taleplerini reddettiğini hatırlatan heyet, bazı bölgelerde seçmenlerin baskı altında olabileceğine yönelik bilgilendirildiklerini belirtti. İlan edilen özel güvenlik bölgeleri ve sokağa çıkma yasaklarının ise HDP'ye oy verilen bölgelerde olmasının ise seçmenlerde korkuya yol açabileceği kaygılarına sebep olduğu ifade edildi. Yetkililerin ise hem seçim kampanyalarının hem de oy verme sürecinin güvenli ve korkudan uzak şekilde gerçekleştirileceği sözünü verdikleri kaydedildi.

ERDOĞAN'IN AKTİF ROLÜ YİNE ELEŞTİRİLDİ

Heyet ayrıca, önceki seçimde olduğu gibi devlet kontrolündeki medyada partilere orantısız şekilde yer verilmesi, YSK kararlarının itiraza kapalı olması, kampanya ve parti finansmanıyla ilgili düzenleme yapılmamış olmasını ve STK'ların seçim gözlemcisi olarak kayıt yaptıramamasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasaya göre tarafsız olması gerektiği halde seçim kampanyasında aktif rol alması da yine sorgulandı. Heyet ayrıca yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için yapılan çağrıyı tekrarladı.