Guiness Rekorlar Kitabı’na giren ilk ve tek Türk sualtı sporcusu Cem Karabay’ın yeni dünya rekor denemesini 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk askerinin karaya çıktığı gün olan 20 Temmuz’da denizde yaşama dünya rekorunu 42ci yılında kırarak adını tekrardan Guniness rekorlar kitabına yazdırdı.
Cem Karabay Üç Dünya Rekoru Sahibi, ’Akvaryum adam’ lakaplı, 3 Yıldız Dalış Eğitmeni, Rehber Dalıcı ve Altın Cankurtaran Cem Karabay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda K.K.T.C Başbakanlığı, K.K.T.C Dışişleri Bakanlığı, K.K.T.C Turizm ve Çevre Bakanlığı, KKTC Sağlık Bakanlığı, K.K.T.C Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile K.K.T.C Spor Dairesi’nin destekleri ile anlamlı bir rekor denemesi gerçekleştirdi.
14 Temmuz’da sabahı saat 02.18 Yavuz Çıkarma Plajı açıklarında başlayan rekor denemesi bu gece saat 01.00’de sona erdi. Rekor denemesine KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile Başbakan yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ile KKTC sivil savuna başkanı Erdoğan Çelebi karşıladı. Daha önce 2009, 2011 ve 2015 yıllarında su altında üç dünya rekoru kıran Cem Karabay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 42. yılında, 14-20 Temmuz tarihleri arasında 142 saatlik rekor denemesini kırarak büyük bir başarıya imza attı.
Çok zinde görünen Karabay bir teşekkür konuşması yaptı. Yaklaşık 6 gün su altında kalan Karabay, oksijen, su ve yemek dahil her türlü ihtiyacını denizin altında karşıladı. Karabay, su altında futbol ve tavla oynayarak vakit geçirdi. Bu arada Guinnes Rekor tescil hakemine yapılan telefon bağlantısı ile yeni rekorun onayı halka duyuruldu.
Karabay, kendine ait 72 saat olan su altında kalma dünya rekorunu, 142 saat ile kırmayı başararak adını tekradan Gunies rekorlar kitabına yazarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin adını Tüm dünyaya duyurmayı başardı.