New York Times ve Hürriyet Daily yazarı Mustafa Akyol, Hizmet Hareketi’nin tüm kurum ve kuruluşlarının yasal olduğunu ve topluma katkıda bulunduğunu söyledi. ABD’nin başkenti Washington’ta düzenlenen bir panelde konuşan Akyol, hareketin devlet eliyle ortadan kaldırılması ile toplumda oluşacak olası bir boşluğun, radikal gruplar tarafından doldurulabileceğini vurguladı.

Washington’un saygın düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nde (Atlantic Council) düzenlenen "Eski Osmanlı Bölgesinde Din, Sivil Toplum ve Devletin Meşruiyeti" başlıklı panelde Arap Baharı sonrası bölgede yaşananlar ve Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan gelişmeler ele alındı. Moderatörlüğünü ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin yaptığı panele, Mustafa Akyol konuşmacı olarak katıldı.

Akyol, iktidara geldikten sonra gücü seven AK Parti için Avrupa Birliği ve reformların eskisi kadar öneminin kalmadığını dile getirdi. Akyol, "Seçimleri önemsedikleri düzeyde basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü ve yargı bağımsızlığı önemsemiyorlar. Türkiye şu anda liberal olmayan bir demokrasi görünümünde." dedi.

TÜRKİYE ERDOĞAN’DAN SONRA LİBERAL OLACAK

Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay’ın 10 Ağustos’ta New York Times’a yazdığı makalede "Erdoğan’dan sonra Türkiye’nin geleceği liberal olacak" ifadesini kullandığını hatırlatan Akyol, kendisinin de aynı fikirde olduğunu kaydetti.

Suriye ve Irak’ta olanlar dolayısıyla bazı radikal grupların Türkiye’de militan topladığına yönelik haberlerin varlığına dikkat çeken Akyol, AK Parti’nin söz konusu kişilerin 'nihayetinde müslüman' olmaları sebebiyle bu yaşananlara ciddi bir müdahalede bulunmadığını belirtti. AK Parti’nin Türkiye’de radikal İslamcıları görmeyi isteyeceğini düşünmediğini kaydeden Akyol, IŞİD ve Kobani’deki Kürt grupların Türkiye’den militan topladığını belirterek, AK Parti’nin mevcut tehlikenin farkında olmadığını dile getirdi.

HİZMET KURUMLARININ KAPATILMASI TOPLUMDA BOŞLUK DOĞURUR

Hizmet Hareketi’nin etksizleştirilmesi ve harekete bağlı tüm kuruluşların kapatılması durumunda Türkiye’de yaşanabilecekleri değerlendiren Akyol, "Muhakkak ki bu toplumda bir boşluk doğurur. Bu daha radikal görüşleri olan gruplar tarafından doldurulabilir." dedi. Akyol, bunun Güneydoğu bölgesinde de radikal etnik Kürt milliyetçiliği şeklinde görülebileceğini vurguladı.

Akyol, "Sivil topluma bakacak olursak, Gülen Hareketi’nin tüm kurum ve kuruluşları yasaldır. Türk toplumuna katkılarının olduğunu düşünüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse ılımlı İslam yorumunu getirdiler. Hükümetin bunları yok etmeye çalışmasının büyük bir hata ve haksızlık olacağını düşünüyorum. Bunun sonuçları olacaktır. Toplumda bir boşluk oluşacak ve bu radikal gruplar tarafından doldurulabilir." ifadesini kullandı.