Guardian gazetesi eski genel yayın müdürü Alan Rusbridger, Türkiye’de gazetecilere yönelik yapılan saldırıların tüm ülke adına büyük bir utanç kaynağı olduğunu söyledi.

Guardian’da 20 yıldır devam ettirdiği genel yayın müdürlük görevini geçen Aralık ayında devreden Rusbridger, Today’s Zaman Genel Yayın Müdürü Bülent Keneş’in tutuklanmasına büyük tepki gösterdi.

Rusbridger, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Türk gazeteci ve editörlere yönelik yapılan muamele, tehlikenin daha da arttığını gösteriyor." diye konuştu.

Dünyaca ünlü İngiliz gazeteci, siyasetçilerin eleştirilere açık olması gerektiğini vurgulayarak, "Bu eleştiri, mantıklı bir argüman da olabilir, dalga geçme şeklinde de olabilir." yorumunda bulundu. Eleştirilmeyi sevmeyenlerin “siyasetçi olmamaları” gerektiğini söyleyen Rusbridger, gazetecilere yönelik tutuklamaları “çok kötü” olarak değerlendirdi.

Alan Rusbridger, genel yayın müdürü olduğu dönemde Snowden belgelerini yayınlayarak Guardian gazetesinin Pulitzer Ödülü almasını sağlamıştı. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yönetim kurulu üyesi de olan Alan Rusbridger, Guardian gazetesinin bağlı oldğu The Scott Trust Grup Başkanı olarak görevini sürdürüyor.