Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda son 3-4 ayda tarihte görülmemiş hareketliliğin yaşandığını söyledi.
2016 yılı ilk yarısının değerlendirildiği Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ sorununun çözümü için tek yolun aşamalı bir şekilde müzakerelere devam edilmesi olduğunu söyledi. Karabağ sorununun çözümü için son 3-4 ayda yapılan müzakerelerde belki tarihte görülmemiş hareketliliğin yaşandığını belirten Aliyev, Ermenistan’ın yıkıcı emellerine devam etmesi durumunda durumun değişebileceğini de ifade etti. Aliyev,”Ermenistan, Viyana’daki görüşmelerin yapılması için bazı şartlar ileri sürmüştü. Ermenistan bu şartları ileri sürerek kendisini komik duruma soktu. Kendileri iyi biliyor ki Azerbaycan hiçbir şartı kabul etmeyecek. Görüşmeler Azerbaycan’la beraber Ermenistan için de gerekli. Nisan olayları bir daha gösterdi ki Ermenistan’ın yıkıcı emellerine devam etmesi durumunda durum değişebilir. Eş başkanlar Ermenistan’a baskı uygulamalı. Sorunun çözümünün tek mümkün yolu aşamalı bir şekilde müzakerelerin devam etmesi seçeneğidir. Bunu sağlamak için eş başkan ülkeler ve AGİT Ermenistan’a baskı uygulamalıdır” dedi.
Aliyev, Nisan ayında temas hattında Ermeni provokasyonları karşısında Azerbaycan ordusu tarafından düzenlenen Dağlık Karabağ’daki operasyonlarda 2 bin hektar arazinin işgalden kurtarıldığını ekledi.