Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinde sahip olduğu halk desteğinin yüzde 90’a yakın olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında sorulara cevap veren İlham Aliyev, ülkede son yıllarda yapılan reformlar sayesinde halk desteği açısından hiçbir problem yaşadığını dile getirdi. Azerbaycan’ın son yıllarda en yüksek büyüme oranlarını yakalayan ülkelerden olduğunu, işsizliğin yüzde 5 seviyesinde bulunduğunu belirten Aliyev, “Bu neticeler sayesinde bir lidere verilen desteğin yüksek olması tabiidir.” dedi.

Azerbaycan’da özgürlüklerin korunduğunu da vurgulayan İlham Aliyev, “İfade özgürlüğü yüzde 100 korunmaktadır. Yüzlerce yayın organı vardır. İnternete hiçbir sınırlama yoktur. İnternet özgürdür, sansür yoktur. İnternet kullanıcılarının oranı yüzde 75’e yaklaşmıştır. Hiçbir problem yoktur. Basın özgürlüğü tam olarak korunmaktadır.” diye konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, farklı siyasi grupların özgürce toplantı ve gösterilerini de yapabildiklerini sözlerine ekledi.

İlham Aliyev, insan hakları konusunda her ülkede bazı problemle olabileceğini ifade ederek, önemli olanın hükümetin bu konuda çözüm niyeti olduğunu dile getirdi. Aliyev, “Serbest interneti olan bir ülkede ifade özgürlüğünün sesi kısılamaz.” diye konuştu. Aliyev, din özgürlüğü ve çok kültürlülük değerlerinin korunmasının da başka ülkeler tarafından örnek alınabilecek seviye olduğunu kaydetti.

Ukrayna’nın ve tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade eden Aliyev, Ermenistan’ın da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istediklerini sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Ukrayna krizinin sona ermesi için Berlin'de sürdürülen görüşmelerin ateşkese yardımcı olacağını umduğunu söyledi fakat bunun için aşırı bir beklentiye girilmemesini istedi.