Alman Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslam ve göçmen karşıtı hareket olarak ortaya çıkan ve her Pazartesi Dresden’de yürüyüş gerçekleştirilen Pegida’nın organizatörlerinin aşırı sağcı olduğunu söyledi.

Pegida organizatörlerinin arkasından giden vatandaşları uyaran İçişleri Bakanı de Maiziere,“ Bunu organize edenler aşırı sağcılar. Bu kişiler iltica başvurusu yapan insanları genel olarak suçlu ilan edip, siyasetçileri vatan haini olarak nitelendiriyorlar. Bu söylemlerin demokratik anlayışla hiç ilgisi yok. Bu insanların arkasından gidenler, kimin ardından yürüdüğünü iyi bilmek zorunda. Bunlardan uzak durun, bunlar nefreti ve zehiri bizim ülkemize bulaştırmak istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Federal hükümet sözcüleri toplantısında bir gazeteci, İçişleri Bakanının daha önceki açıklamalarında "Bu insanları da anlamak gerekiyor" yönünde ifadelerinin olduğunun hatırlattı. Bunun üzerine bakanlık sözcüsü, bakanın, o sözleri birçok beldede insanların sosyal tesis olarak kullandıkları alanların ani bir şekilde mültecilerin konaklaması için tahsis edilmesi gibi adımlar karşısında verilen tepkileri anlayışla karşılamak için söylendiğini ifade etti.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in Pegida hareketi için daha önce söylediği "Nefreti isteyen insanların arkasından gitmeyin" sözünü hatırlatarak, Merkel’in Pegida için uyarısını dile getirdi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da Pegida yürüyüşlerinde mültecilerin sosyal dolandırıcı olarak nitelendirildikleri, sert sözler kullanıldığı ve bununun sonucu mültecilere ve siyasilere yönelik şiddet eylemlerinin meydana geldiğini söyledi.