Almanya'da Federal Bakanlar Kurulu, IŞİD ve benzeri terör örgütlerine katılımların önüne geçmek için hazırlanan yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre Suriye ve Irak’a gitmek isteyen aşırı eğilimli olanların pasaport ve kimliklerine el konulabilecek.

Halihazırda geçerli yasalara göre de zaten belli durumlarda pasaportlar geri çekilebiliyor. Ancak bu durum nüfus cüzdanı için geçerli değil. Yasa değişikliği sayesinde nüfus cüzdanlarına da el konulabilecek. Alman vatandaşları Türkiye dahil birçok ülkeye nüfus cüzdanı ile giriş yapabiliyor.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin sunduğu yasaya göre kimliklerine el konulanlara ise geçici doküman verilecek, bu belgeyle ülkeyi terk etmek mümkün olmayacak. Alman güvenlik birimlerinin verilerine göre, Suriye ve Irak’ta terör eylemlerini devam ettiren IŞİD ve benzeri terör örgütlerine Almanya’dan 550 civarında katılım oldu. Ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre terör örgütlerine katılanlardan en az 180’i Almanya’ya geri döndü.