Alman basınında yer alan yorumlarda, "Patriotların konuşlandırılması da geri çekilmesi de siyasi mesajdı" görüşü öne çıktı.

Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre, Frankfurter Rundschau gazetesinin yorumu şöyle:

“Bu siyasi bir misyondu. Türkiye’nin Suriye’den gelecek füze saldırılarına hedef olabileceği zaten başından beri tartışmalıydı. NATO buna rağmen Alman füze savunma sistemlerini gönderdi. Zor partner Türkiye’nin bölgedeki istikrarı daha da bozmaması için gönlünün alınması gerekiyordu. Ama Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacaklarını kestirebilmek kolay değil. Bu nedenle Patriotların zamanında geri çekilmesi iyidir. Patriotların varlığı Suriye’den zaten düşük olan saldırı olasılığını minimalize etmiş olabilir. Ama siyasi olarak bu misyon bir işe yaramadı. Türk yönetimi ittifakın çıkarlarıyla değil sadece kendi sözde çıkarlarıyla ilgileniyor.”

Nürnberger Zeitung ise üç yılın ardından Patriotların çekilecek olmasının aslında kimseyi rahatsız etmediğini belirtti: “Sonuçta Şam’daki Esed rejiminin bir de Ankara ile dalaşmak dışında yeterince sorunu var. Kendi halkına karşı yürüttüğü iç savaşın üzerine IŞİD tehdidi eklendi. Yani Patriotlara ihtiyaç olsaydı, IŞİD’den gelen yeni tehlikeye karşı olurdu. IŞİD’in günün birinde füzeye sahip olmayacağını kim bilebilir? Akla gelmiyor değil.”

Münster kentinde yayımlanan Westfaelische Nachrichten gazetesi ise Patriotların çekilmesinin ardında yatan asıl nedenin Türk yönetimine duyulan güvensizlik olduğu görüşünde:

“Askerlerin çekilmesinin ardındaki asıl neden çok daha çarpıcı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye çok da güvenilir bir müttefik olmadığını göstermiş durumda. Kürtlerle barış sürecinin sona ermesi bardağı taşırdı. Erdoğan NATO’yu da IŞİD’i de kendi iktidar oyunları için kullanıyor. Ankara NATO müttefiklerinin dayanışmasını kendisi ayaklar altına aldı. Türkiye inanılırlığını kaybediyor. Bu, olası bir AB üyeliği için de geçerli. Ve bu sorunun bir adı var.”

Oldenburg kentinde yayımlanan Nordwest-Zeitung’un yorumu ise şöyle:

"Patriotlar sadece NATO'nun siyasi bir jestiydi. Her tür tehdide karşı Türkiye’ye NATO’nun desteğinin göstergesiydi. Askerlerin çekilmesini de siyasi manada anlamak gerekir. Ve bunun yanında Almanya’nın askeri kapasitesinin sınırlılığı açısından da görülmeli. Bir yanda saldırgan davranışlarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yaptıklarının kabul görmediği gösterilmiş oldu. Diğer yandan Alman ordu çevrelerinin de dile getirdiği üzere Alman Patriot uzmanlarının sayısının çok az olması nedeniyle üzerlerindeki yük, taşınması zor hale gelmişti."