Alman Başsavcılığı, casuslukla suçlamasıyla ikisi Türk ve biri Türk kökenli Alman vatandaşı üç kişi aleyhine dava açtı. Sanıklardan biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanlarından biri olarak biliniyor.

Davayı Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne bağlı Devlet Güvenlik Senatosu’nda açan Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan dosyada 58 yaşındaki Türk vatandaşı Muhammed Taha G. 59 yaşındaki Türk vatandaşı Ahmet Duran Y. ve 34 yaşındaki Türk kökenli Alman vatandaşı Göksel G.’nin adı geçiyor.

Alman haber dergisi Der Spiegel, casuslukla suçlanan zanlılardan Muhammed Taha G.’nin daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptığını öne sürmüştü. Türk hükümetine yakın medya organları, söz konusu kişinin Başbakanlık'ta strateji uzmanı olarak görev yaptığını yazmıştı.

Spiegel dergisi, zanlılardan Muhammed Taha G.’nin Ahmet Duran Y. ve Göksel G. üzerinden Almanya’daki AK Parti muhaliflerini susturmaya çalıştığını ve bu kişilere yasal sınırları aşan destekler verdiğini iddia etmişti.

ERDOĞAN'I ELEŞTİRENLERİ TAKİP ALTINA ALDIKLARI İDDİA EDİLİYOR

Federal Başsavcılığın hazırladığı iddianamede ise Ahmet Duran Y. ve Göksel G.’nin bilhassa Almanya’daki Kürtlerin protesto gösterilerini izlediği ve eylemler hakkında Muhammed Taha G.’ye bilgi aktardığı belirtiliyor.

Yine aynı iddianamede adı geçen iki zanlının Erdoğan’a muhalif olan, onu eleştiren kişiler ve faaliyetleri hakkında Muhammed Taha G.’ye bilgi aktardığı iddia ediliyor.

BİRİ TUTUKLU, İKİSİ TUTUKSUZ YARGILANACAK

İddianamede Şubat 2013’ten bu yana takip edilen zanlıların Türk istihbaratı adına Almanya’da casusluk faaliyeti yürüttüğü ileri sürülüyor.

17 Aralık 2014 tarihinde gözaltına alınan Muhammed Taha G. halen cezaevinde bulunuyor. Ahmet Duran Y. ve Göksel G. adlı zanlılar ise tutuksuz yargılanacak.