Alman Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles, Alman ekonomisinin ülkeye akın eden mültecileri barındırabileceğini açıkladı. Önümüzdeki sene sosyal yardım alacak mültecilerin sayısını 460 bin olarak tahmin eden Nahles, bu sayının 2019 yılına kadar bir milyona kadar çıkabileceğini dile getirdi. Ancak mültecilerin dil kursu masraflarına, onlara ödenecek sosyal yardımlara ve iş piyasası entegrasyonuna devletin önümüzdeki sene 1,8 milyar Euro ile 3,3 milyar Euro arasında bir harcama yapması gerekebileceğini hatırlattı.

"Alman ekonomisine birçok alanda fazladan işçiye ihtiyaç vardır." diyen Nahles bu durumdan faydalanarak Almanya'ya yeni ve daha iyi bir hayat için yasal bir şekilde gelen mültecilere fırsat vermek istediklerini dile getirdi. "Amacımız bize gelen insanları oldukça iyi işlere yerleştirmek olmalıdır." diye devam eden Nahles "Mülteci olarak gelen insanlar kısa zamanda komşu ve meslektaş olmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Yeşiller Partisi iş piyasası uzmanı Brigitte Pothmer, Çalışma Bakanı Andrea Nahles'i mültecilerin iş piyasasına kazandırmada değerli zamanı harcamakla suçladı. Bu zamana kadar bütçeden bir cent bile ayrılmadığını dile getiren Pothmer, "Federal İş Ajansı, zaten personel için daha fazla kaynak ve destek için seferber olurken, Nahles'in Job Center'leri bugüne kadar ekstra para almadan bu zor görevle başa çıkmak zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

Bu sene için Almanya'ya geçen yıla kıyasla dört kat fazla olan 800 bin mültecinin gelmesi beklenirken, en son Macaristan gibi ülkeler üzerinden gelen mültecilerin sayısının bir anda artması bu sayının bir milyona kadar çıkabileceği şimdiden konuşulmaya başlandı.