Alman halkının yüzde 60’ı ülkenin demokrasiyle yönetildiğine inanmıyor.

Berlin Hür Üniversitesi (FU) SED Devleti Araştırma Birliği tarafından kamuoyu yoklamaları yapan infratest dimap’a yaptırılan araştırmaya göre halkın bu önemli kesimi ekonomi çevrelerinin siyaset üzerindeki etkisinin seçmenlerden daha büyük olduğunu düşünüyor. Bin 400 kişinin ankete tabi tutulması şeklinde gerçekleşen araştırma sonucunda göre bu inanca sahip olanların çoğu Doğu Almanyalılar.

Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise ülkede aşırı sol ve radikal sol görüşün hâlâ yaygın olması. Buna göre Batı eyaletlerinde aşırı sol veya radikal sol görüşen sahip olanların oranını yüzde 14 olarak gösteriyor. Bu oran Doğu Almanyalılarda iki kat artarak yüzde 28’i buluyor. Şiddete başvurmaya hazır olanların oranı ise yüzde 7. FU araştırmacıları, kapitalizmi ve dolayısıyla piyasa ekonomisini kaldırmak isteyenleri 'radikal solcu' olarak tanımlıyor. Aşırı solcular ise geleneksel toplumu değiştirmek, mevcut devleti yıkmak için ihtilal yapmak isteyenler olarak görülüyor. Bu görüşü savunanların sayısı çok değil.

Ankete tabi tutulanların beşte birine göre hayat şartlarının düzelmesi için reformlar yeterli olmaz, bunun yerine devrim gerekiyor. Doğu Almanyalıların yüzde 60’ı Batı Almanyalıların ise üçte biri sosyalizmi iyi bir fikir olarak görmekle birlikte kötü uygulandığını düşünüyor.