Alman Dış Politika Konseyi (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. DGAP) Türkiye seçimleri hakkında Cihan’ın sorularını cevapladı. DGAP adına konuşan Kristian Brakel, Türkiye ve Kürt sorusunda DGAP’nın uzman ismi.

13 yıllık AKP hükümetinden sonra yeni parlamentonun daha renkli olacağını dile getiren Brakel, “HDP’nin yanı sıra ilk kez Türk Parlamentosu’na bir Yezidi ve Roman asıllı milletvekilleri girme imkânı buldu. Ayrıca yeni Parlamento, Türkiye’nin tarihi boyunca en çok kadın vekilin bulunduğu Parlamento olacak.” dedi. Açıkça görülen ise Türkiye’de son yıllarda az da olsa sabitleşmiş partilere de fikirlerine yanıt bulunamayan seçmenler oldu.

“AB üyeliği Türkiye seçimlerinde bir rol oynamadı” diye konuşan Brakel, “Hala bazı AB üyesi ülkeler Türkiye’nin AB’ye girmesini engelliyor” ifadelerini kullandı.

HDP’nin parlamentoya girmesini değerlendiren Brakel, HDP’nin klasik Kürt partisi olmaktan çıkmayı başardığını söyledi. Brakel, HDP’nin yılların köklü partilerine rağmen yeni Türkiye görüşüyle barajı geçmek için yeterince seçmeni ikna ettiğine dikkat çekti. “Bu durumda sorulması gereken soru ise MHP’nin tutumu olacaktır” diye konuşan Brakel, “HDP’nin Türkiye’nin çözüm sürecine parlamentoya doğrudan taşıma imkânı bulacak. Ancak bu konuda MHP’nin tutumu yön belirleyecektir” dedi.

AKP’nin seçim sonuçlarından ne tür ders çıkarması gerektiği sorusuna ise Brakel, “AKP’nin seçimde kaybettiği oylara rağmen sonuçları kabul etmesi çok olumlu bir davranış. AKP’nin ilk kurulduğu günlerde gösterdiği reform başlangıçlarına geriye dönmeyi başarırsa onlar açısından iyi olur.” dedi.