Almanya kalifiye iş gücü istihdamı için birbiri ardına tedbir paketleri açıklamaya devam ediyor. Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, diplomalı mültecilerin üniversitelere geçişlerini kolaylaştıracak mali teşvik paketinin hazır olduğunu açıkladı. Buna göre, mültecilerin dil kursu, eğitim masrafları, harçları devlet tarafından karşılanacak.

Almanya Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, sığınma başvuruları kabul edilerek mülteci statüsü kazanan kişilere üniversite eğitimi sağlayan yüksekokullara teşvik yardımları yapılacağı taahhüdünde bulunarak, kalifiye mültecilerin üniversitelere geçişlerinin kolaylaştırılması için Federal Eğitim Bakanlığı tarafından bir tedbir paketi hazırlandığını duyurdu. Wanka, "Şartları yerine getiren mültecilerin eğitim masrafları karşılanacak." dedi.

Almanya'ya yerleşen kalifiye mülteciler hakkında Die Zeit gazetesine açıklamalarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Johanna Wanka, mültecilerin Alman eğitim ve bilim sistemine dâhil edilmesine yardımcı olan üniversitelere mali teşvikler verileceğini belirtti. Wanka, "Üniversitelerin uyuma katkılar sağlamasını istiyoruz. Bunu da Federal Hükümet desteklemek istiyor." dedi.

Üniversite diploması olan mültecilerin bilim ve iş dünyasına girişlerini sağlayacak bakanlık paketinin mali hacmi ile ilgili bilgi vermeyen Federal Eğitim Bakanı Wanka, "Mültecilerin üniversitelere kolay biçimde girişleri mevcut paketle sağlanacak." şeklinde konuştu. Almanya'ya yerleşen mültecilerin sahip oldukları dil bilgileri ve üniversite eğitimi görme noktasındaki ehliyetlerinin erken safhada tespiti ve teşviki için kendi dillerinde yapılacak olan dil testlerinin finansmanının da federal bütçeden karşılanarak Arapça ve Farsçadan tercümelerin yapılacağını anlatan Wanka, "Mülteciler ayrıca bu testleri üniversite merkezlerinde de esnek biçimde yapabilmelidirler." dedi.

"PİLOT PROJELER YOLDA, MÜLTECİLER İÇİN PERSONEL ALINACAK"

Mültecilerin üniversitelerde eğitim görmelerinin sağlanması için daha fazla personeller istihdam edileceğini de duyuran Almanya Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, "Bunun için ek personeller istihdam edilecek. Dil testlerinin oluşturacağı harçların da büyük bir kısmını üsteleneceğiz. Bunun yanı sıra mültecilerin yükseköğrenime geçişlerinin kolaylaştırılması için üniversiteye hazırlık kolejlerinde 2 bin 400 kişilik ek kontenjan hazırlanacak." dedi.

1 OCAK 2016'DA BAFÖG REFORMU YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Açıklamalarının devamında “tüm şartların yerine getirilmesi halinde mültecilere Almanya'da mali anlamda üniversitelerde okuma imkânı sağlanması gerektiğinin” altını çizen Wanka, üniversite bursu Bafög reformu sonucunda sadece iltica hakkı olanlara paralar verilmeyeceğini, geçici oturum izni olmasına rağmen Almanya'da en az 15 ay ikamet eden öğrencilere de 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mali teşvikler yapılacağını söyledi.

Bu arada Almanya'nın en büyük bilim araştırmaları merkezlerinden Fraunhofer ve Max-Planck Enstitüleri mültecilerin bilim sistemlerine entegre olabilmeleri ve bu alana girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla pilot projeler başlatacaklarını duyurdu. Fraunhofer tarafından yapılan açıklamada eyaletler bazında ve Federal Eğitim Bakanlığı ile ilk görüşmelerin yapıldığı bildirildi.