Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV) aynı zamanda en fazla mülteci kabul eden eyalet. Resmi kurumlar günde yedi bin mültecinin geldiğini ve yıl sonuna kadar ise toplam 200 bin mülteci beklendiğini kaydediyor. Siyasileri de meşgul eden bu tartışma meclis ana gündeminin de en önemli maddesi oldu.

Partiler arası genel kanaat mültecilerin Almanya'ya faydası olacak şeklinde geçen meclis oturumunda Başbakan Hannelore Kraft mülteciler için 700 bin Euro ek bütçe ayrılacağını müjdeledi. Bunun dışında 400 kişilik bir kadro ile de mültecilere yardım organize edilecek.

Kraft meclisteki konuşmasında binlerce vatandaşın mültecilere gönüllü yardımda bulunduklarını ve bunlarında güçlerinin sonuna geldiğini belirtti. Mülteci çocuklarının okullarda uyumunun sağlanması içinde iki bin 600 öğretmen kadrosunun açıldığını duyurdu. Federal hükümetten bu konuda ümidinin olmadığını ima eden Sosyal Demokrat Partili başbakan, belediyeleri rahatlatmak için de iltica başvurularının daha hızlı yapılabilmesi için önlemler alınacağını söyledi.

Başbakan mülteciler konusunu eyalette bir şansa çevirmek istediklerine belirterek, "Göç ülkemizi olumlu yöne doğru geliştirecektir, eğer doğru adımları atarsak." dedi. Kraft ayrıca yabancı düşmanlığı konusunu gündemde tutmak isteyenleri de nefretle kınadığını söyledi.