Almanya'da şırı sağcı parti NPD'nin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuran eyaletler, NPD içinde istihbarat ajanı (V-Leute) kalmadığına dair belgeyi mahkemeye sundular. Daha önce de kapatılması için girişimde bulunulan NPD, parti içindeki muhbirler nedeniyle kapatılamamıştı.

Yaklaşık sekiz hafta önce Anayasa Mahkemesi, eyaletlerden NPD içinde muhbir olmadığına dair belge talep etmişti. Eyalet Anayasayı Koruma (istihbarat) teşkilatlarının hazırladığı raporu yüksek mahkemeye gönderen eyaletler, NPD'nin kapatılması yönünde önemli bir adım attı. NPD içindeki muhbirlerin görevlerinin sonlandırılması süreci protokol olarak hazırlandı ve mahkemeye sunuldu. Fakat davalı taraf NPD'nin belgeleri görme hakkı olduğu için güvenlik sorunu oluşacağı ifade edildi. Muhbirlerin kimliklerinin deşifre olmaması için hakimlerin gizli belgeleri görmeleri fakat NPD'ye verilmemesini isteyen eyaletlerin bu isteğinin kabul edilip edilmeyeceği ise bilinmiyor.

2003 yılında NPD'nin kapatılması davası sürecinde de hakimler gizli belgeleri görmüş fakat NPD'ye vermemişti. Eyaletler, hakimlerin istemesi halinde daha fazla gizli belgeyi mahkemeye ulaştırma istediklerini beyan ettiler.

ARD televizyonunun haberine göre eyaletler, NPD'nin parti stratejilerinin yazılmasında istihbarat ajanlarının katkısının olmadığına dair belgeler de gönderdiler. Eyaletlerin gönderdiği belgeleri, mahkemenin yeterli bulması durumunda önümüzdeki sonbaharda aşırı sağcı parti NPD'nin kapatılması için dava resmen açılacak ve süreç başlayacak.