Alman Federal Meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin değerlendirmesine göre Almanya, karayolları ücreti ile ilgili Avrupa Adalet Divanı’nda açtığı davayı kaybedecek. Bilindiği gibi Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in hazırladığı Alman kara yollarında geçiş ücreti alınmasını öngören yasaya karşı yasal işlemler başlatmış, Almanya ile yasada değişiklikler üzerinde anlaşamadığı için dava açmıştı. Bakan Dobrindt ise bu gelişme sonrası yasanın yürürlüğe koyma tarihini davanın sonuçlanmasına kadar ertelemişti.

Federal Meclis’in hukukçuları tüm binek araçlardan otoyol ücreti alınmasını ve Alman sürücülere motorlu taşıtlar vergisinde otoyol ücreti kadar indirim yapılmasını öngören 2 yasayı değerlendirdi. Kölner Stadtanzeiger’in paylaştığı bu değerlendirmeye göre bu yasalar yabancı sürücülere ‘dolaylı ayrımcılık’ içerdiği için AB hukukuna aykırı düşüyor. Meclisin Bilimsel Hizmetler Dairesi, daha önce yasa taslağı da değerlendirmiş, sakıncalarını dile getirmişti. Bakan Dobrindt ise yasanın yürürlüğe konulması için hazırlıklara devam edeceklerini vurgulamıştı.

“Kara yollarına daha fazla adalet getirme hedefimizden bizi kimse saptıramaz” açıklamasına yer veren Dobrindt, Brüksel’le çetin müzakereler yapacağını belirtmişti.