Alman firmaları, üç yıl önce hayata geçirilen Kabul Yasası’nı büyük ölçüde içselleştirdi. Federal Hükümet’in hazırlattığı bir rapora göre şirketlerin yüzde 80’i başka ülkelerde diploma alanları istihdam edebileceğini, üçte ikisi ise diplomalarının tanınması sürecinde somut olarak destek olabileceğini bildiriyor. Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka kanundan daha fazla şirketin yararlanmasını istiyor.

Almanya’ya başka ülkelerden gelen diploma sahibi insanların sayısı arttı. Sayının artmasında Alman firmaların başka ülkelerden gelen kalifiye iş gücüne sıcak bakması rol oynadı. Bu olumlu gelişmeyi Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka (CDU) duyurdu. Wanka’nın duyurusu Federal Kabul Yasası ile ilgili rapora dayanıyor.
Yurt dışında edinilen diplomaların Almanya’da kabulünü öngören ve üç yıl önce çıkarılan Kabul Yasası ile ilgili bu rapor iki gün önce tamamlandı.

Federal Meslek Eğitimi Enstitüsü’nün araştırmalarından yararlanılarak hazırlanan rapora göre, firmaların yüzde 80’i başka ülkelerde diploma alan insanları istihdam etme konusunda endişe duymuyor. Üçte ikisi ise bu çalışanların diplomalarının tanınması sürecinde somut olarak destek olacağı taahhüdünde bulunuyor. Alman firmaları oldukça yeni sayılan Kabul Yasası’nın öngördüğü kurallar konusunda da fena değil. Şirketlerin yüzde 40’ından fazlası bu kurallara aşina.

Ancak bakan Wanka için bu sonuçlar yeterli değil. Wanka, kanunun yurtdışından personel alımının önü açtığını hatırlatıyor ve daha çok şirketin bu fırsattan yararlanmasını istiyor. Bakana göre Almanya’nın refah seviyesini uzun vadede garanti altına almak için vasıflı üş gücüne muhtaç. İşletmelerin ise bu insanların sahip olduğu potansiyeli mümkün olduğunca kullanması gerekiyor.

Bakan, küçük ve orta ölçekli şirketleri de bu fırsatlardan yararlanmaya çağırıyor ve sıcak bakanlara sanayi ve ticaret odaları ile birlikte hareket ederek bu şirketlere bu konuda hassasiyet kazandıracaklarını ifade ediyor. Rapora göre Kabul Yasası başarılı sonuçları beraberinde getiriyor. 1 Nisan 2012 ila 31 Aralık 2013 tarihleri arasındaki ilk iki yılda başvuranların sayısı 26 bin 466 olarak hesaplanmış. Bu başvuruların yüzde 96’sı 2013 yılında kabul görmüş ve tam veya kısmi denklik almış.

2014 yılının ortasından buna eyaletlerde Kabul Yasaları çıktı. Bakan Wanka’ya göre eyaletlerde kanuna uyma konusunda bir ortak hareket geliştirmek büyük bir sınav olarak duyuruyor. Bununla birlikte raporun mercek altına tuttuğu zaman dilimi olumlu sonuçlar vermiş. Wanka bu başarının sağlık alanında da elde edilmesini istiyor. Sağlık alanında büyük bir ihtiyaç ise güncelliğini koruyor.