Alman gazeteci -yazar Jürgen Todenhöfer, İslam’ı istismar eden IŞİD hakkında yazdığı kitaptan elde ettiği gelirin tamamını Gazze ve Suriye’deki savaş mağdurlarına gönderdi.

IŞİD’in kontrolü altındaki topraklara giderek teröristlerle on tehlikeli gün geçiren ve ardından kitap yazan Todenhöfer, elde ettiği 185 bin Euro’dan tek bir centi dahi kendine ayırmadığını söyledi. Sosyal medya üzerinden Müslümanlara seslenen hayırsever yazar, “Paranın tamamı savaş ve terörün kurbanlarına gönderildi. Bu benim sözünü vermiş olduğum gecikmiş bayram hediyem” ifadesini kullandı.

GELİRİN TAMAMI GAZZE VE SURİYE’YE

Todenhöfer, 185 bin Euro’nun 135 bin Euro’luk kısmını Gazze’ye gönderdi. Bu para ile yazar çocuklar için oyun alanı, futbol sahası ve büyük bir çeşme yaptıracak. Bu çeşme, yakınlardaki bir mahallenin temiz su ihtiyacını karşılayacak. Kitaptan elde edilen gelirden geriye kalan 50 bin Euro’luk miktar ise bu hafta Suriye’ye gönderiliyor. Todenhöfer bu parayı da bütün dinlerden ve etnik kökenlerden gelen yüzlerce Suriyeli mülteci çocuğun eğitimi için harcanmasını istiyor.

IŞİD’in İSLAM İLE ALAKASININ OLMADIĞINI GÖSTERDİM

Todenhöfer’in kitabı ‘IŞİD’in İçinde’ başlığını taşıyor ve örgütün nasıl sahneye çıktığını, sürdürdüğü savaşın ne kadar İslami olduğunu ve bu örgütle nasıl mücadele edilebileceğini konu ediniyor. Bu yönüyle kitap, kazandırdığı maddi gelirin yanı sıra önemli bir aydınlatma aracı olma özelliğine sahip. Todenhöfer kitabın bu yönünü şu şekilde anlatıyor: “Kitap sayesinde birçok insan IŞİD’in İslam ile alakasının olmadığını, savaşın terörü beslemekten başka bir yararının olmadığını ve IŞİD’in ancak Iraklı Sünnilerin ayrımcılığa tabi tutulmaması ile yenilebileceğini biliyorlar. Bunu bilmeleri, en az elde edilen gelir kadar önemli. Umarım politikacılarımız da bunu bir gün anlar.” ifadesini kullandı. Todenhöfer kitabın daha da etkili olması için İngilizce, Arapça ve başka dillere çevrilmesini istiyor.

ESERDEN BİR BELGESEL FİLM VE TİYATRO OYUNU ÇIKACAK

Kitabın Farsçaya tercümesi yapılmış. Diğer dillerdeki tercümeler ise devam ediyor. Bunun dışında eylül ayında bitecek bir belgesel film söz konusu. Kendisiyle birlikte bu tehlikeli yolculuğa çıkan oğlu Frederic Todenhöfer bu belgesel üzerinde çalışıyor. Belgeselde bugüne kadar hiç gösterilmemiş görüntüler yer alacak. Bir diğer proje ise kitabın tiyatro eserine uyarlanması çalışması. Eser Almanya’nın büyük bir tiyatrosunda sahnelenecek.

Todenhöfer, henüz yolun sonuna gelmediğini anlatıyor ve aydınlatmaya, daha fazla savaş kurbanına yardım etmeye devam edeceğini söyledi. “Benim tek silahım sözüm ve ‘IŞİD’in İçinde’ adlı kitabım. Bunun için hayatımızı tehlikeye attık. Lütfen bu kitabın reklamını yapın. Şayet her biriniz biraz yardım ederse güçlü olabiliriz.” ifadesine yer verdi.

Eski bir siyasi olan Todenhöfer’in Facebook’ta yaklaşık 450 bin takipçisi var. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bu takipçiler, yazarın bu çalışmasını ve hayırseverliğini minnetle karşılıyor.