Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung (SZ), Türkiye'de basının durumu hakkında yayınladığı analizde ilginç bir göndermede bulundu. SZ, Türk medyası patronlarının Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan önünde eğildiklerini ima etti.

Gazeteci Yavuz Baydar'ın 2014 yılını Türk medyası için 'Felaket Yılı' olarak adlandırdığına dikkat çeken SZ, 2013 yılında Gezi Parkı eylemlerinden sonra başlayan toplu siyasi amaçlı işten çıkarmalara devam edildiğine ve Baydar'ın ifadesiyle bin kadar gazetecinin işinden olduğuna dikkat çekti.

Christian Schlötzer imzalı analizde, Türk hükümetinin ulusal güvenliği tehlikeye attığı gerekçesiyle haberlerin yayınlanmasını engellendiği ve medya yöneticilerine ödenen astronomik ücretlerle yayınlara sansür uygulandığı ve bu ücretlerin bir nevi rüşvet olduğu ima edildi. Baydar'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın medya patronlarıyla özel toplantılarda buluştuğu ve bu toplantılarda bazı medya patronlarının kendilerinin sansür teklifi yaptığını anlattığını yazan SZ, bunun bu medya patronlarının inşaat, turizm ve maden sektörlerinde de faaliyet göstermelerinden kaynaklandığını belirtti.

Halkın yüzde 85'inin televizyon üzerinden bilgi aldığı için 18 TV kanalı üzerindeki hükümet baskısının daha fazla olduğunu yazan Schlötzer, Sabah gazetesinde yazan Baydar'ın da 2013 yılından sonra işinden atıldığını duyurdu. 2013 yılı sonundan itibaren Erdoğan'ın onu eleştiren muhafazakar medya üzerindeki baskıyı da artırdığı belirtildi.

Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na değinilen haberde, STV Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın geçen yılın Aralık ayında tutuklandığı belirtildi SZ, hapisten mektup yazan Karaca'nın Türkiye'de demokrasinin, hukukun ve yasaların hiçe sayıldığına dikkat çektiğini aktardı.