Alman hükümeti, Ermenistan’ın 24 Nisan 2015’te düzenleyeceği sözde Ermeni soykırımının 100. yıl anma törenlerine katılma imkânını değerlendirdiğini açıkladı.

Açıklamasında 1915 olaylarını "katliam ve tehcir" olarak nitelendiren Alman hükümeti, "Federal hükümet, Osmanlı İmparatorluğu bünyesindeki Ermenilere yönelik 1915 ve 1916’da yaşanan katliam ve tehcirin 100. yılındaki anma törenine katılma imkanını gözden geçirmektedir." ifadeleriyle Erivan’dan resmi davet geldiğini kaydetti.

Ermenistan hükümeti başta olmak üzere Almanya Ermeni Merkez Konseyi, Ermeni-Alman Toplumu ve Almanya Ermeni Kilisesi’nin etkinlikler hakkında bilgilendirdiğini ve katılım için davet ettiklerini hatırlatarak, konuyu değerlendirdiklerini ifade etti. Aynı zamanda Almanya’da ayrıca bir anma töreni planlanmadığı bilgisini veren Federal hükümet, "1915-1916’da yaşananların ortaya çıkarılması için hayata geçirilen bütün inisiyatifleri memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sol Parti’nin verdiği soru önergesini cevaplandıran Alman hükümeti, "Katliam ve tehcirin açıklığa kavuşturulması öncelikle Türkiye ve Ermenistan’ın meselesi. Federal hükümet, Türk ve Ermeni taraflarının ikili ilişkileri geliştirmek için attığı cesur adımları saygıyla karşılıyor. İki tarafın da yakınlaşması ve tarihçiler komisyonun kurulması için cesaretlendirilmeleri önemli." dedi. Yaşananların 'soykırım' olup olmadığı sorusuna ise "Federal hükümet, BM’nin 1948’de kabul edilen ve 1951’de yürürlüğe giren Soykırımın Engellenmesi ve Önlenmesi Anlaşması’na atıfta bulunur. Anlaşma Almanya’da 22 Şubat 1955'de yürürlüğe girmiştir ve geçmişe dönük etkisi yoktur." cevabını verdi.