Alman Hükümeti, ülke basının aksine, Türkiye'de konuşlandırılan füze savunma sistemlerinin geri çekilmesi kararının siyasi değil stratejik olduğunu açıkladı.

Almanya’nın Patriot savunma füzelerini 31 Ocak 2016 Türkiye’den geriye çekmesine ilişkin Savunma Bakanlığı Sözcüsü İngo Gerhartz’dan açıklama geldi. Gerhartz, Patriotları geriye çekme kararının Türk ve ABD makamları ile birlikte alınan bir karar olduğunu söyledi. Patriotların ne zaman ve nasıl geriye geleceği sorusuna ilişkin ise Gerhartz, "Tahmin ediyorum ki nasıl girdiysek öyle geriye çıkarız, fakat bu durumu daha Türk makamları ile görüşmedik." dedi.

Patriotların Türkiye’den çekilme kararının siyasi bir karar olmadığını vurgulayan Gerhartz, "Son yapılan güvenlik raporunda Suriye’den Türkiye’ye kimyasal roketlerin atılma ihtimali riski azaldığı için çekilme kararı alındı." diye konuştu. Türkiye’nin İŞİD ile sürdürdüğü savaşın Patriot savunma füzeleri ile bir ilgisinin olmadığını söyleyen Gerhartz, Patriotların sadece Türkiye'nin iç kesimlerine Suriye’den gelecek kimyasal roketlere karşı etkili olabileceğine dikkat çekti. IŞİD’in elinde bu tarz roketlerin olmadığını söyleyen Gerhartz, IŞİD ile Türkiye arasındaki savaşın sınırda sürdürüldüğüne dikkat çekerek Patriotların bu durumda anlamsız olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer ise Almanya’nın Peşmergelere verdiği silahların terör örgütü PKK'nın eline geçebileceği ihtimalini yadsımadı fakat böyle bir durumdan haberdar olmadığını dile getirdi. Schaefer, Erbil ile bu meselenin konuşulacağına dikkat çekerek, "Silahlar, teslim edilen şahısların dışında birilerinin eline geçtiyse bu durum Erbil ile görüşülüp bir daha olmaması için gerekli araştırmalar yapılacaktır." dedi.