Terör örgütü PKK’nın şiddetten uzak bir görüntü sergilemesinin sadece bir taktik olduğunu belirten Alman hükümeti, PKK’nın hedeflerinde bir sapma olmadığını kaydetti.

Sol Parti’nin Parlamento’da verdiği soru önergesini cevaplayan Federal Hükümet, "PKK, Suriye’de hüküm sürse de ve oradaki gelişmeler PKK’yı perdelese de PKK’nın hedeflerinde ve faaliyetlerinde bir değişiklik yok." vurgusunu yaptı.

İçişleri Bakanlığı’nın "PKK’lılar sayıca az olsalar da nitelik bakımından Avrupa için tehdit olabilir" şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Sol Parti, "IŞİD’e katılarak Suriye'ye çatışmaya gidenler mi yoksa PKK’lılar mı daha tehlikeli?" sorusun sordu. Bakanlık, "silah ve patlayıcı eğitimi alan terör elemanlarının tehlike potansiyelleri benzerlik gösteriyor. Sadece harekete geçiren motivasyon ve hedefte farklılık var. PKK’nın NATO üyesi Türkiye’ye yönelik hedeflerinde hiçbir değişiklik yok." açıklamasını yaptı.

Almanya’da PKK üyelerine, aktivistlerine yönelik 4 bin 400 soruşturma yürütüldüğü bilgisini veren Alman hükümeti, PKK yöneticisi olduğu ileri sürülen 100’den fazla kişinin de ceza aldığını kaydetti. Federal hükümet, PKK’nın Avrupa’da şiddetten uzak durumunun tutumunun taktik gereği olduğunu ve PKK’nın geçmişte yaptıkları göz önüne alındığında her an farklı bir tutum içine girme tehlikesi olduğunu belirtti.

Türkiye’de birçok terör saldırısını üstlenen Kürdistan Özgürlük Şahinleri'nin (TAK) PKK’nın bir parçası olduğunu vurgulayan Alman hükümeti, PKK’nın taktik olarak TAK’a mesafe koyduğunu ve iki örgütün birbirlerini eleştirdiklerini ifade etti. Suriye’nin kuzeyinde hüküm süren PYD’nin de PKK’nın uzantısı olduğunu belirten hükümet, PYD Eşbaşkanının "Öcalan sadece PKK’nın değil bütün Kürtlerin lideridir." dediğini hatırlattı.

TERÖR EĞİTİMİ ALAN HERKES TEHDİTTİR

Suriye ve Irak’a giderek terör eğitimi alan ve çatışmaya giren herkesin tehlike potansiyeli taşıdığını açıklayan Alman hükümeti, bu kişilerin hangi gruba ve organizasyona dahil olduğunun önemli olmadığını belirterek, İŞİD ve PKK arasında ayrım olmadığını kaydetti. Çatışma bölgesinde savaşan PKK'lılardan da Avrupa’ya dönenlerin olduğunu aktaran Hükümet, "Bu kişiler PKK için çalışmaya devam ediyor. Daha çok gençlik organizasyonlarında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıyor. PKK Avrupa’yı daha çok maddi kaynak ve siyasi faaliyet alanı olarak görüyor." bilgisini verdi. Alman hükümeti, çatışma ve savaş tecrübesiyle Almanya’ya dönen PKK’lıların kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.