Alman Spiegel Dergisi, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in basın toplantısı düzenleyerek hükümetin, meclisin 1915 olaylarını sözde “Ermeni soykırımı” olarak kabul etmesi kararına mesafeli olduğu açıklaması yapmasının beklendiğini duyurdu.
Seibert’in basın toplantısının G20 zirvesi için Çin’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinden önce düzenlemesi beklendiği aktarıldı. Federal hükümetin “Meclisin aldığı soykırım kararına hükümet olarak mesafeliyiz“ açıklamasının özür dilenmesi anlamını taşıdığını ifade eden diplomatlar, bu açıklamadan sonra İncirlik ziyareti sorununun ortadan kalkabileceğini ifade etti.
Bild gazetesi ise Spiegel’i kaynak göstererek, haberi “Merkel Ermeni soykırımı kararına mesafe koymak istiyor” manşetiyle yayınladı.
Federal Hükümetin sözde soykırım konusunda geri adım atmasını sert bir şekilde eleştiren Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, “Federal meclis Ermeni soykırım tasarısını oy çoğunluğuyla kabul etti. Federal hükümetin bir üyesi olarak meclisin aldığı bu kararın arkasında durmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Alman meclisinin sözde Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından, Türkiye İncirlik Üssü’nü ziyaret etmek isteyen parlamenterlere izin vermiyor ve Alman hükümetinden tasarıyı tanımadıklarını ifade ede bir anlaşma yapmalarını istiyordu.