Alman Hükümeti’nin 2013 Göç Raporu’na göre Almanya’ya gelenlerin sayısı 1992 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Raporu tanıtan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, göçmenlerin üçte ikisinin Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye geri göç yaşandığını vurgulayan Bakan, "Burada kalsalardı çok sevinirdik." dedi.

Almanya, 2013 yılında son 20 yılın en yüksek göç oranını yakaladı. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, 2013 Göç Raporu'nun tanıtımında Almanya’ya gelenlerin sayısının 1,23 milyona ulaştığını söyledi. Ancak aynı yıl ülkeyi terk edenlerin sayısı 800 bin ile rekor seviyeye ulaştı. Almanya’da süresinden bağımsız olarak oturum kaydı yaptıranların ‘göçmen’ olarak istatistiğe dahil olduğuna dikkat çeken de Maizere, ülkeyi terk edenlerin de sayısının yüksek olmasını açıklamaya çalıştı.

Bakan de Maizere ayrıca göçmenlerin üçte ikisinin (yüzde 76,8) Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olduğunun altını çizdi. Almanya’nın en çok göç aldığı ülkelerin başında 190 bin ile Polonya gelirken, göçmenlerin yüzde 11’ini oluşturan Romanyalıları (139 bin) yüzde 5 ile İtalyanlar takip etti. Ülkesine geri dönen Almanların sayısı ise 118 bin. Almanya’yı terk edenlerin başın 140 bin ile Almanlar çekti. Ülke bazında ise en çok Polonya, Romanya ve Bulgaristan’a en geri göç yaşandı.

AB üyesi olmayan 3.ülkelerden Almanya’ya gelen kalifiye eleman sayısı 24 binde kaldı. Bu sayı 2012’de 27 bin idi. Almanya’ya iltica edenlerin sayısı ise 109 bin. Bunların yüzde 39,1’i Avrupalı, 38,8’i Asyalı, yüzde 20,5’i ise Afrikalılardan oluştu. 2014 yılında ise mültecilerin sayısı 202 bin 834 olarak açıklandı. Bunun yanı sıra göçmenlerin üçte ikisinin 45 yaş ve altında olduğuna dikkat çekildi. Federal İstatistik Dairesi ise göç sayesinde 2014 yılında Almanya’nın nüfusu 300 bin artarak 81,1 milyona ulaştığını açıkladı.

GÖÇMENLERİN ÇOĞUNLUĞU HIRİSTİYAN

Göçmenlerin çoğunluğunu oluşturanlar geldikleri ülkeler göz önünde bulundurulduğunda genelde Hıristiyanlık dinine mensup olanlar oluşturuyor. Bu bakımdan bu veriler İslam karşıtı Pegida gösterisine katılanların “Almanya İslamlaşıyor” tezini ciddi manada zayıflatıyor. Bakan de Maizere, mültecilerin yüzde 60’ının Müslüman olduğunu dile getirdi. Türkiye’den gelenlerin sayısının her yıl gerilediğini, bu ülkeye geri göç yaşandığını vurgulayan de Maizere, yükseköğretimini burada tamamlamış, belki de Alman vatandaşı olmasına rağmen ülkeyi terk edenlerin sayısının yükselmeye devam ettiğini ifade etti. De Maizere, Almanya’yı terk eden Türkler hakkında, “Burada kalmalarına çok sevinirdik” dedi.

YENİ GÖÇ YASASINA İHTİYAÇ YOK

Almanya’nın yeni göç yasasına ihtiyacının olmadığını, mevcut yasaların yeterli olduğunu vurgulayan de Maiziere, “Yasa talebi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinden geliyorsa temkinli yaklaşırım.” diye konuştu.