Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Yunanistan konusunda anlaşamıyor. Atina’nın Haziran ayında Uluslararası Para Fonu‘na (IMF) 1,5 milyar Euro borcunu ödemeyecek olması, Merkel ile Schäuble’yi karşı karşıya getirdi. Yunanistan’ın IMF’ye olan borcunun haziran taksitini ödeyemeyecek olması, başkent Berlin’de krize neden oldu. Maliye Bakanı Schäuble, Yunanistan’ın Euro para alanından çıkmasını savunurken, Başbakan Merkel, Atina’ya karşı toleranslı olunmasını talep ediyor.

Yunanistan'ın IMF’ye Haziran’da 1,5 milyar Euro ödeme yapması gerekiyor. Yunan İçişleri Başkanı Nikos Voutsis, 1,5 milyar Euro’yu ödeyemeyeceklerini açıklarken, iktidardaki Syriza Partisi’nin merkez komitesi yüzde 95 oyla IMF’ye ödemenin durdurulmasını kabul etti. Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan’ın ile Avrupa’ya olan borçlarının yapılandırılması için hoşgörülü davranırken, IMF bütün borçların ödenmesini ve mali reformların hayata geçirilmesini talep ediyor. IMF’nin yakın gelecekte hazırlanacak Yunanistan’ı kurtarma programına destek vermeyeceği ifade ediliyor.

IMF’nin Yunanistan politikasını destekleyen Schäuble, IMF üzerinden Merkel’e baskı uyguluyor. Atina için hazırlanacak yeni kurtarma programında IMF’nin olmasını isteyen Schäuble, acil çözümler arasında da Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılmasını talep ediyor. Başbakan Merkel ise Yunanistan’a karşı daha hoşgörülü davranılmasını gerektiğini öne sürüyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın ciddi bir pazarlık ortağı olduğunu ifade eden Merkel, Yunanistan’ın stratejik önemi nedeniyle Euro para birliğinde kalmasını istiyor.

Rusya, Amerika ve Çin’in Yunanistan kriziyle AB’nin nasıl ilgilendiğini yakından takip ettiğini belirten Federal Dışişleri Bakanlığı ise birkaç milyar Euro için Yunanistan’ın Euro’dan ayrılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Dışişleri Bakanlığı, Atina’nın Euro alanından ayrılması tartışmalarına “Krizin çözümü için Euro’dan ayrılması dahil bütün yolları açık tutmadan önce cevaplanması gereken daha önemli sorular var" diyerek başta Rusya ve Çin olmak üzere birçok ülkenin Yunanistan krizini yakından takip ettiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Schäuble’ye göre ise Yunanistan’a Euro alanından atılmayacağı güvencesinin verilmesi halinde Avrupa’nın Atina ile pazarlık şansı zayıflayacak. Maliye Bakanı, genel olarak Euro’dan çıkılabilmesi imkânının sunulması gerektiğini kaydediyor. Yunanistan’ın Euro’dan ayrılmayı referanduma sunmasını memnuniyetle karşılayan Maliye Bakanı Schäuble, Euro bölgesinden ayrılmayı Yunan halkının demokratik bir istek olarak kabul etmeleri halinde bunun kabul edilmesi gerektiğini ifade ediyor.