Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi'nde geçtiğimiz hafta verilen yemekte kullanılan etlerin helal olmadığı ortaya çıktı.

Geleneksel hale gelen meclisteki iftara çok sayıda İslami çatı kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Türk ve yabancı cami ve derneklerinden Müslümanlar katılmıştı. Katılanların bir kısmı ihtiyaten etleri yememeyi tercih ederken bazıları ise 'helaldir' düşüncesiyle yemişlerdi.

"YOL KAZASI OLDU, ÇOK MAHCUBUZ"

İftarda helal olmayan et yemeklerinin ikram edildiğini doğrulayan Meclis Başkanı Carina Gödecke’nin basın danışmanı ‘bir yol kazası’ olduğunu bildirerek üzüntülerini ifade etti.

Gödecke’nin böyle bir şeyin olmasından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren danışman bunun tekrarlanmayacağı konusunda da ısrarlı cümleler kurdu. Yetkili, “Maalesef üzüldüğümüz kötü bir kaza oldu. Geçen yıllarda böyle değildi. Bu konuda da mahcubuz. Gelecek yıl için bu etten alınmayacağı şimdiden bildirildi. Özellikle meclis başkanı çok üzüldü. Güzel bir akşam olmuştu üstelik. Ve iftar akşamının amacı bu hadise ile arka plana atıldı.”

Basın birimi ayrıca sert eleştirilerle bu çok faydalı ve önemli programın zarar görmesinden endişe edildiğini dile getirdi. İftar akşamının amacının toplumda birlik beraberlik, kaynaşma ve farklı din ve kültürlerin birbirini daha yakından tanıması olduğunu iftar akşamındaki konuşmalarda bizzat Uyum Bakanı Guntrag Schneider ile Meclis Başkanı Carina Gödecke dillendirmişlerdi. Bunları da atıf yapan sözcsü, konunun siyasi malzeme yapılmamasını arzu ettiklerini söyledi.

KRV Meclisi’nde iftar 5 yıldır düzenleniyor. İlk iki iftar eski meclis başkanı Regina van Dinther’in himayesinde yapılırken son üç yıldır Carina Gödecke tarafından üstleniliyor. 56 yaşındaki Gödecke, “Ben başkan olduğum sürece bu iftarları düzenlemeye devam edeceğim.” açıklamasını yapmıştı.