Alman medyası, Bank Asya’nın TMSF'ye devredilmesini siyasi bir karar olarak yorumladı. Medyada çıkan haberlerde olay, hükümetin Hizmet Hareketi'ne yönelik yürüttüğü operasyonların bir parçası olarak değerlendirildi.

Bank Asya’nın uzun zamandır hükümet tarafından bilinçli bir şekilde direncinin kırılmaya çalışıldığını belirten Alman Devlet Kanalı ARD’nin online haber sitesi Tagesschau, “Hükümet, Bank Asya’ya el koymak için bilinçli olarak mı bankanın direncini kırdı?" sorusunu sordu.

Bank Asya’nın Fethullah Gülen’e yakın insanlar tarafından kurulduğunu hatırlatan Tagesschau, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun zamandır Gülen taraftarlarını düşman olarak gördüğünü belirtti. Alman devlet kanalı, devlet kurumlarının ve Erdoğan’ın müttefiklerinin Bank Asya’dan paralarını çektiğini, bankanın elinden vergi ödemeleri ve sosyal harcamaları ödeme hakkının alınarak müşterilerin başka bankalara yönelmeleri için zorlandığını yazdı.

DWN: ERDOĞAN’IN ARKADAŞLARI BANKAYI TÜRBÜLANSA İTTİ

Almanya’da ekonomi ve iş dünyasına yönelik yayınlar yapan Alman Ekonomi Haberleri (Deutsche Wirtschaft Nachrichten) Erdoğan’ın müttefiki olan işadamı ve kurumların Bank Asya’dan toplu para çekme yönetimiyle Bank Asya’yı türbülansa ittiklerini yazdı.

2014’un Ağustos ayında hükümetin Bank Asya’nın vergi işlemleri yapma hakkını elinden aldığını ve müşterilerin başka bankalara gitmeleri için zorlandığını kaydetti. DWN, Bank Asya’nın lisansının iptal edilmediğini ifade ederek, bankacılık faaliyetlerine devam ettiğine dikkati çekti.

Almanya’nın ekonomi gazetesi Handelsblatt, Bank Asya’ya TMSF tarafından el konulmasının Gülen Hareketine karşı bir kampanya olarak eleştirildiğini duyurdu. TMSF’nin bankanın mali yapısını öne sürerek el koyduğunu fakat hükümetin 2013’teki yolsuzluk ve rüşvet skandalını kendisine darbe olarak algıladığını, birçok polisi ve hakimi uzaklaştırarak Şubat ayında da Bank Asya’nın yönetimine el koyduğunu aktardı.