Polis baskınıyla Bank Asya’nın yönetimine hukuksuz el konulması, Alman medyasında geniş yankı buldu. Bank Asya’nın uzun zamandır hükümetin ve hükümete yakın medyanın baskısı altında olduğunu yazan ekonomi gazetesi Handelsblatt, görevden alınan Genel Müdür Ahmet Beyaz’ın "Linç kampanyansa maruz kaldık" dediğini aktardı.

Müşterilerinin, Bank Asya’ya müdahaleyi protesto ettiğini ve banka önlerinde toplandığını yazan Handelsblatt, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu önünde bankaya yönelik söylemlerine dikkati çekti.

Aylardır Erdoğan ve hükümet organlarının Gülen taraftarlarının üzerine gittiğini belirten Süddeutsche Zeitung gazetesi, birçok gazetecinin tutuklandığı ve Bank Asya’nın da bir süredir baskı gördüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bank Asya’yı hedef aldığını ve hükümetin Gülen taraftarlarının üzerine sert bir şekilde gittiğini hatırlatan Alman Devlet Kanalı ARD’nin haber portalı Tagesschau, Türk hükümetinin bir süre önce bankanın müşterilerinin vergi, sosyal ödemeler konusunda yetkisini elinden aldığını hatırlattı. Tagesschau, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın hukuki yola başvuracağını söylediğini aktardı.

Almanya’nın yurt dışı yayın kuruluşu Deutsche Welle, Hizmet Hareketi’ne yakın olan Bank Asya’nın resmî olarak şeffaflık eksikliği iddiasıyla el konulsa da, hükümetin harekete baskı için yönetime el konulduğu yorumlarının yapıldığını kaydetti. Bank Asya’nın aylardır hedefi belli şekilde polemiğe ve saldırıya maruz kaldığını aktaran yazan Deutsche Welle, bankanın bazı hizmetlerinin engellediği bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok defa Hizmet Hareketi tabanını dağıtmaya yönelik açıklamalarda bulunduğunu belirten Deutsche Welle, uzun zamandır hareketin ekonomi alt yapısına müdahalenin beklendiğini yazdı. Fethullah Gülen’in AKP’nin Türkiye’yi totaliter bir rejime doğru sürüklediği uyarısında bulunduğunu yazan Deutsche Welle, New York Times’e yazdığı makalede, her türlü demokratik eleştirinin AKP tarafından saldırı olarak yorumladığını ifade ettiğini aktardı.