Koza- İpek Grubu’na el konulması Alman medyasında da geniş yankı buldu. Pazar günü yapılacak genel seçim öncesi muhalif seslerin kısılmaya çalışıldığına dikkat çeken Alman medyası, Türkiye’de hükümetin muhaliflere yönelik baskılarının arttığına vurgu yaptılar.

BİLD: SEÇİME BİRKAÇ GÜN KALA MUHALİF KANALA EL KOYMA GİRİŞİMİ DİKKAT ÇEKİCİ

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild “Türk polisinden muhalif medya kanalına baskın“ başlığı ile duyururken, el koyma işleminin seçimlere birkaç gün kala yapılmasına dikkat çekti. Bild, bu adımların ülkedeki siyasi ve toplumsal ortamı gerdiğine vurgu yaptı.

DER SPİEGEL: TÜRK POLİSİNDEN MUHALİF TELEVİZYONA BASKIN

Spiegel dergisine ait Spiegel online haber sitesi, polisin Koza Grubu’na ait televizyonlara sert müdahalede bulunarak baskın yaptığını yazdı. Polis aracılığı ile el koyma sürecinde gazetecilerin yaralandığını aktaran Spiegel, BUGÜN TV’ye hukuksuz baskını verdiği canlı yayın linki ile Alman kamuoyunun takip etmesini sağladı.

WELT: ERDOĞAN CANLI YAYINDA TELEVİZYON KANALINI BASTIRDI

Welt gazetesi attığı başlık ile el koyma sürecinin arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olduğuna dikkati çekti. Gazete yaşanan hukuksuzluğu “Erdoğan Televizyon kanalını canlı yayında bastırdı” başlığı ile okuyucularına duyurdu. Haberin içerisinde Türk hükümetinin muhalif medya kanalları Bugün TV ve Kanal Türk’e kayyum atadığına da dikkat çekildi.

Koza İpek Holding ile ilgili yaşanan son gelişmelerin, otoriter bir rejime gidişi bir defa daha ortaya koyduğu yorumunda bulunan Welt, Meclis’teki muhalefetin Erdoğan’ın işini kolaylaştırdığını ileri sürdü. Alman hükümetini mülteci krizinde Ankara ile işbirliği yapma pahasına Erdoğan rejmine destek çıkmama konusunda uyaran gazete 'Bu, Türkiye'de hala var olan muhalif sivil topluma ve gazetecilere ihanet demektir.' ifadesini kullandı.

FAZ (FRANKFURTERALLGEMEİNEZEİTUNG): BUGÜN GAZETESİNE BASKIN DOĞAN MEDYA GURUBUNA ŞANTAJ İÇERİYOR

Almanya’nın saygın gazetelerinden FrankfurterAllgemeine Gazetesi, Erdoğan’ın seçim öncesi muhalif medya kanalına el koydurarak, Doğan Medya Grubu’na da şantaj niteliği taşıdığını ifade etti. “Türk Polisi muhalif Medya’yı bastı” başlığını atan FAZ, İstanbul’da Polisin muhalif medyaya ait iki tane kanalı ele geçirdiğini, gazetecilere ve göstericilere karşı ise TOMA araçları ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bilgilerine yer verdi.

Alman Devlet Kanalı ARD: Seçime günler kala muhalif medyaya baskın
Alman birinci devlet televizyonu ARD, haberde seçimlere sayılı günler kala Türk polisinin muhalif medyaya baskın yaptığını duyurdu. Türkiye’nin son dönemde ciddi şekilde gazetecilere ve medyaya baskı uygulandığını dile getirdi. Türkiye’de bu olaylardan sonra muhalefetin kanala gidip destek olmasını ise ARD büyük bir dayanışma örneği olarak nitelendirdi.

TAGESSPİEGEL: EL KOYMA ÇARESİZLİK BELİRTİSİ

Koza Grubuna el konulmasını hükümetin ve Erdoğan’ın zayıflığının belirtisi olarak değerlendiren Tagespiegel, seçime kısa bir süre kala hükümetin hedeflerine meşru yoldan ulaşmasının kuşkulu olduğunu belirtti. Gazete, İpek Medya’ya el koyma girişiminin hükümete muhalif insanların dayanışmasına sahne olduğunu da kaydetti.