Almanya’da koalisyon hükümetinin muhafazakar ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik, göç ve göçmen mevzuatını yeni bir "Göç Yasası" altında birleştirmeye yeşil ışık yakarak, siyasi gözlemcileri bir kez daha şaşırtmayı başardı.

Alman haber ajansı dpa’nın verdiği habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi "Halen yürürlükte olan göç mevzuatını, itiraza mahal vermeyecek ve daha iyi düzenlenmiş şekilde tek bir yasa altında birleştirmeyi ve yurtdışıyla daha iyi iletişim kurmayı" öngören bir raporu kabul etti.

CDU merkez yürütme kurulundan da geçen çarpıcı teklif, CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet’nin başında bulunduğu bir komisyonun hazırladığı raporda yer aldı. Hazırlanan rapor ilgili komisyondaki üyelerinin tamamınca kabul edilirken, teklifin aralık ayında Karlsruhe’de gerçekleştirilecek olan CDU kurultayında gündeme getirileceği öğrenildi.

SOSYAL DEMOKRAT ORTAK NE İSTİYOR?

Almanya’daki koalisyon hükümetinin sosyal demokrat ortağı SPD de yeni göç yasasını bu yasama döneminde Federal Meclis’ten geçirmek istiyor.

Bugün yaşanan sürpriz gelişme öncesinde CDU Genel Sekreteri Peter Tauber geçtiğimiz ocak ayında yeni bir göç yasası çıkarılmasını gündeme getirmiş, ancak CDU lideri Angela Merkel yasanın acelesi olmadığını belirtmişti.

Hıristiyan Demokrat Birlik Federal Meclis Grup Başkan Vekili Volker Kauder de "bu yasama dönemi için göç yasası öngörmediğini" belirtmişti.

KARDEŞ PARTİ CSU’DAN BEKLENEN İTİRAZ GECİKMEDİ

Öte yandan CDU’nun Bavyera eyaletindeki kardeş partisi CSU’dan (Hıristiyan Sosyal Birlik) da yeni göç yasası için beklentileri boşa çıkaracak açıklama gecikmedi. CSU lideri Horst Seehofer’in siyasi gözlemcileri pek şaşırtmayan açıklamasında, "Daha fazla göçü öngören bir yasa bizden kesinlikle onay almayacak." dedi.

Ancak CSU lideri Münih’te yaptığı açıklamada buna rağmen, birbirinden farklı göç düzenlemelerini birleştirecek bir yasaya karşı olmadığını da sözlerine ekledi.