Almanya'da orunlu askerliğe son verilmesi ile birlikte personel sıkıntısı çeken Federal Ordu, okullardaki tanıtım faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

Geçen yıl okullardaki bilgilendirme programlarına yaklaşık 30 milyon Euro harcayan Federal Savunma Bakanlığı, federal çapta 140 bin öğrenciye 8 bin 200 konferans verdi. Bu öğrencilerin çoğunluğunu Bavyeralı ve Kuzey Ren-Vestfalyalı (KRV) öğrencilerdi. Siyasi tartışmalar konusunda eğitim almış ‘genç subaylar’ olarak adlandırılan personel de tanıtım programlarında görev aldı. Bu personel de podyum tartışmalarından kariyer fuarlarına kadar bir dizi programda 3 bin 200 konferans ve 2 binden fazla sunum gerçekleştirdi.

36 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Derslere girip seminerler de veren bu grup, 125 bin öğrenciye ve özellikle öğretmenlerden ve stajyer öğretmenlerden oluşan ve bu bilgileri yayması beklenen 36 bin kişiye ulaştı. Bu rakamları almak için Federal Hükümet’e soru önergesi veren Sol Parti ise sonuçtan memnun değil. Spiegel Online’a konuşan Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke, Federal Ordu’nun sınıflarda ve okul avlularında askeri propaganda yaparak personel problemini çözmesini doğru bulmadığını söyledi.

Jelpke, “Beni özellikle de öğretmenlerin bu propagandanın yayılması için araçsallaştırılması öfkelendiriyor.” dedi. Brandenburg Eğitim Bakanı Günter Baaske de (SPD) Federal Ordu’yu eleştiren siyasiler arasında yer aldı. Ordunun sınıf ziyaretleri gerçekleştirerek personel aramasını doğru bulmayan bakan, bu gibi ziyaretlerde öğretmenlerin arka sırada oturmak yerine programı idare etmesi gerektiğini söyledi. Baaske, aksi takdirde öğrencileri tek taraflı bir etkilemenin söz konusu olacağını dile getirdi.

Federal Ordu, idari yönetmeliğe göre işletmeler ve birlikler gibi okul tarafından davet edilebiliyor. Ancak ordunun bizzat okula gelip talebini tamamen kendi açısına göre dile getirip tanıtımda bulunması ise Saksonya-Anhalt ve Baden-Württemberg’de de sorun olmuştu.