Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde polis, cami baskını söz konusu olduğunda ibadethaneye ayakkabı ile girecek. KRV meclisindeki anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) verdiği soru önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Ralf Jäger cami baskınlarında ve cami aramalarında bu şekilde hareket edileceğini söyledi.

KRV meclisinde konuşan Jager konuyu şu cümle ile özetledi: "Devletin kendi polisinin güvenliği bu durumda din ve inanç özgürlüğünden daha önce gelir." Buna bağlı olarak cami aramalarında daha kapıda polislere ayakkabılarını çıkarmaları konusundaki isteklerin ölçülerine uymadığını belirtti.

Konuyu gündemine alan CDU’nun ise Berlin’de geçtiğimiz günlerde karşılaşılan bir olaydan yola çıktığı hatırlatılıyor. Berlin’de polisler radikal bir guruba yaptıkları baskınlarda cami kapısında yazılı olan ‘lütfen ayakkabılarınızı çıkarın’ levhasına uymuş ve camiye çoraplarla girmişlerdi. Polisler cami aramasında yüzleri maskeli ve kurşun geçirmez koruyucu yeleklerle görevlerini yapmışlardı. Buradan yola çıkan CDU milletvekili Theo Kruse aynı uygulamanın KRV’de de olup olmayacağını sormuştu. İçişleri Bakanı Jäger ise başka eyaletlerdeki uygulamalar konusunda temel prensip olarak fikir yürütmese de bu konuda kendi eyaletindeki bir uygulama söz konusu olduğu için konuştuğunu belirtti.