Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg İlçesi’nde bulunan ve son yıllarda uyuşturucu yuvası haline gelen Görlitzer Parkı uyuşturucu satıcılarından arındırmak için polis tarafından başlatılan yoğun çaba sonuç vermeye başladı.

Polis parka altı hafta içinde 79 baskın düzenledi. Baskınlarda 35 satıcı yakalanarak adalete teslim edildi ve haklarında tutuklama kararı çıkarıldı. Bu kişiler, uyuşturucu yasasına karşı gelme suçuyla yargılanıp hüküm giyecekler. Uyuşturucu satıcılarının daha çok Afrika’dan gelen mülteciler olduğu öğrenildi.

Görlitzer Park’ta altı hafta içinde 1076 kişi kontrol edildi. 98’i gözaltına alındı, 342 kişi hakkında uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan ötürü suç duyurusunda bulunuldu. Başvurularını başka eyaletlerde yaptıktan sonra Berlin’e gelen 16 mülteci yasanın öngördüğü şekilde yine başvurularını yaptıkları eyalete gönderildi.

POLİS ÖNCE BAŞARILI OLAMADI

Berlin polisi iki yıl önce baş gösteren ve giderek çetrefilleşen sorunu çözmekte geçen sonbahar mevsimine kadar zorlandı. Polis parkta yaptığı baskın ve kontrollerde çözüme götüren başarıları elde etmekte yetersiz kaldı. Bölge halkının şikayetleri ve Görlitzer Park ve çevresinde uyuşturucu satıcılarının sebebiyet verdiği adam yaralama ve hırsızlık gibi suçlar artınca Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel soruna el koydu. Senatör Henkel; polis, savcılık, belediye yetkilileri ile yabancılar dairesinden oluşan bir kriz komisyonu oluşturdu. Parkta görev yapan polis sayısı arttırıldı.

TOPLANTI YAPILAMADI

Öte yandan Görlitzer Park’taki sorunları görüşmek amacıyla Kreuzberg’te semt sakinleri ile politikacıların katılımıyla Gençlik Merkezi Chip'te düzenlenen bir toplantıda politikacılar bazı katılımcılar tarafından konuşturulmadı. Gürültü çıkararak, yuhalayarak, ıslıklayarak politikacıları susturan 50 kadar katılımcının ısrarlı tutumları sebebiyle toplantı gerçekleştirilemeden dağıldı.

Bölgede oturan 250 kişinin katıldığı toplantının yapılamamış olması Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann’ı öfkelendirdi. "Olanları anlamakta zorlanıyorum. Bu benim bildiğim Kreuzberg olamaz." diyen Hermann, "Onların niyeti Görlitzer Park’a çözüm aramak değildi. Toplantıyı kullanarak yeni mülteci politikası talep ettiler." dedi.