Almanya'nın başkenti Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı'nda dün gece Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler görülmemiş bir birlik ve beraberlik sergiledi. Uyarı nöbetinde teröre karşı barış mesajlarıyla dolu güçlü bir mücadele örneği sergilendi.

Almanya'daki Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ile Berlin Türk Cemaati'nin (TGB) Fransa'da meydana gelen terör olayını kınamak, hoşgörü ve din özgürlüğünden yana tavır koymak amacıyla düzenlediği uyarı nöbetinin ardından Cihan'a konuşan ZMD Başkanı Aiman Mazyek, teröristlerin başarılı olamayacağı mesajını verdi.

Alman Birlik Partileri Uyum Politikaları Sorumlusu Cemile Yusuf ise “Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş olur” ayeti okununca çok etkilendiğini belirtti ve "Hiçbir zaman teröristlere evet diyemeyiz. Bugün Almanya'nın çok kültürlü ve dinli bir ülke olduğunu, teröristlerin bizi hiçbir zaman ayıramayacağını gösterdik." dedi.

Berlin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un konuşmasından çok etkilendiğini ifade ederek, "Herkese yeniden ortak değerlerimizi hatırlattı. Konuşmanın sonunda herkes kol kola girdi. Bir bütünlük sağlandı." ifadelerini kullandı.

İmam Kadir Sancı ise "Böyle bir dayanışmanın olması çok önemli. İnsanlar doğru olanı yaptı. Şu an suçlu arama, sebep arama zamanı değil. İnsanlar teröre kurban oldu. Bu insanları ve ailelerini düşünerek, onların acısını hissetme ve paylaşma zamanı. Bunu anlayabilme ve bundan dolayı da bir mesaj verme zamanı. Ben terörün karşısındayım demek gerekiyordu ve mutluyum ki, burada da, Berlin’de de bu mesaj verilmeye çalışıldı." şeklinde konuştu.

Berlin Göç Komisyonu Üyesi Pınar Çetin ise "Çok önemli şeyler söylendi ama önemli olan bu günlerin unutulmaması ve siyasi olarak gerçekten bu toplumda bazı şeylerin değişmesi. Mesela, Müslümanların belli haklara sahip olabilmesi veya dünya siyasetinde bazı şeylerin değişmesi. Yoksa bunlar sadece güzel sözler olarak kalacaktır. Bunun da bize bir faydası olmaz. Bir dahaki terör olayında, kötü bir şey olduğunda yine bir araya gelir, birlikte üzülürüz ama bir şey değişmez. Bir şeylerin değişmesi için harekete geçmek gerekiyor." dedi.