Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan vekili Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Meclis Başkan vekili Claudia Roth Ramazan Bayramı mesajlarında İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğunun altını çizdiler.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck bayram mesajında,“Ülkemizdeki tüm Müslümanlara mutlu bayramlar diliyorum.” tebrikinde bulunarak Almanyalı Müslümanlara sıcak mesajlar verdi. Gauck, “Bu yılki Ramazan bayramında sizlere şans ve bereketler, ailenizle, dostlarınızla ve komşularınızla birlikte mutluluklar ve huzurlar temenni ediyorum. Bunun hepiniz için ne kadar değerli bir bayram günü olduğunu biliyorum ve ben de bayram günü sevinci, ibadet ve hayırseverlik, inananların başkaları için sürekli sorumluluk üstlenmesi ve bizden saygı bekleyen insanlara barışçıl davranılması gibi Ramazan fikirlerine bağlılık hissediyorum.” dedi.

Müslümanların barış ve sevgi yönünde gösterdikleri çabalardan övgüyle bahseden Cumhurbaşkanı Gauck, “Müslümanların çok büyük bir çoğunluğu ve ülkemizdeki diğer tüm inananlar olarak günlük yaşamımızda inancımızın kökeni olan barış ve sevgiyi yaşamak ve hissetmek için gayretler sarf ettiğimizi biliyorum. Din bize istikrar ve yön veriyor, hayatımızın zor saatlerinde bize teselli ve umut veriyor ve insanları aileden, arkadaş çevresinden, milletten daha büyük olan bir topluluk halinde bir araya topluyor.” şeklinde konuştu.

Gauck ayrıca şu temennilerde bulundu: “Özellikle savaş ve şiddetle karşı karşıya kaldığımız bu günlerde -hatta bir parça olsun din adına yapılan- farklı dinlere mensup insanlar arasındaki güveni derinleştirmek için ve karşılıklı anlayışı teşvik etmek için ortaya koyacağımız yeteneklerimizle kendimizi ölçtürmek durumundayız. Saygılı, barış içinde bir arada yaşama arzusu tarafından yönlendirilirsek, gelecek için güzel bir birliktelik oluşur.”

DIŞİŞLERİ BAKANI STEINMEIER: DUALARINIZ KABUL OLSUN

Tüm Müslümanların bayramını kutlayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bugün birçok Müslüman için telaşlı bir dünyanın içinde manevi inzivanın yaşandığı ve aile ve arkadaşlarla bir araya gelinen önemli bir ayın sonuna gelindi. Ramazan ayında namazlarda edilen duaların özellikle çok duyulduğu söyleniyor ve ben çok sayıdaki insanın özellikle bu yıl barış için ve şiddet ve savaş tehdidi altındaki sevdiklerinin sağlıkları için dua ettiklerini hayal edebiliyorum. Herkesin bu dualarının kabul olmasını diliyorum. Tüm Müslümanların Ramazan bayramını tüm kalbimle kutluyorum.” dedi.

BAŞBAKAN VEKİLİ GABRIEL: İSLAMİYET, ALMANYA'YA AİTTİR

Başbakan vekili ve Federal Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ise “Oruç ayının sonunda tüm Müslüman kadın ve erkeklere hayırlı Ramazan bayramı diliyorum. Son haftalarda oruçlarınızı tutunuz, kanaatkâr yaşadınız ve güzel şeylerden vazgeçtiniz. Özellikle bu yıl sıcak geçen Temmuz ayı özellikle zorluk oluşturdu. Ramazan ayı bilinç ve tefekkür ayıdır. Biz sosyal demokratlar için farklı dini topluluklarla diyaloglar çok önemlidir. SPD'de kültürler ve dinlerin bir arada olması esastır. Bu yılki Ramazan bayramı için de şunu destekliyoruz: İslamiyet, Almanya'ya aittir.” şeklinde konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANI DE MAIZIERE: ALMANYA ORTAK VATANIMIZ

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Ramazan bayramı tebrikinde birlikte yaşam vurgusunda bulunarak “Müslüman inancındaki insanlar bugün Alman nüfusunun yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Almanya'nın çocuklarımız için de iyi ve ortak bir vatan olması için birlikte çalışmaya devam etmemizi temenni ediyorum. Bu anlamda Müslümanların Ramazan bayramını kutluyor ve muhteşem kutlamalar diliyorum.” ifadelerini kullandı. Ayrışmanın “kendisini vurduğunu” anlatan Bakan, “Sayıları tahminen 4 milyonu bulan Müslümanların kendilerini toplumumuzun değerli ve önemli bir parçası olarak algılayarak hissetmelerini önemli buluyorum. Müslümanlar ‘biz Müslümanlar/siz Almanlar' diye konuştuklarında bu beni vuruyor. Aynı bunun gibi bunun tersi olan ‘biz Almanlar/siz Müslümanlar' diye duyunca da.” dedi. Thomas de Maiziere tüm Müslümanların bayramını tebrik etti.

MECLİS BAŞKAN VEKİLİ CLAUDIA ROTH'DAN TÜRKÇE ‘MUTLU BAYRAMLAR' TEBRİĞİ

Yeşiller Partili Federal Meclis Başkan vekili Claudia Roth, Türkçe “Mutlu bayramlar” diyerek “Ramazan da Noel gibi Almanya'ya aittir.” açıklamasında bulundu. Bu yılki Ramazan ayının özellikle Alman medyasında birçok cami cemaatlerinin verdikleri çok sayıdaki iftar yemeklerinden ötürü geniş yer aldığını kaydeden Roth, “Sayısız dinlerarası iftar davetleri diyalog, karşılıklı bilgi alışverişi, tanışma ve anlayış yönünde yeni platformlar oluşturdu.” dedi. “Alman çoğunluk toplumunun acilen ülkemizdeki realiteleri hatırlamak için bu tür forumlara ihtiyacı var.” diyen Roth, aşırı sağcılığa karşı bu tür etkinliklerin önemli olduğunun altını çizdi. “Gittikçe daha fazla sayıdaki kişinin okul ve iş arkadaşlarının, dostlarının oruç ayına en azından saygılı olmaya çalışmalarının bir şans olduğunu” kaydeden Claudia Roth, Ramazan ayının ruhuyla bağdaşan barışçıl Müslümanların aşırı dinci terör grubu istismarcılarıyla bir tutulmaması uyarısında da bulundu.

GRIESE: İFTAR YEMEKLERİYLE BARIŞ MESAJLARI VERİLDİ

SPD Federal Meclis milletvekili ve parti dini cemaatler sorumlusu Kerstin Griese ise, dinin siyasi emeller için istismar edilmesine karşı tüm inananlarının birlikte mücadele vermesinin önemine değinerek, “Dünya çapında özellikle dinin terör için istismar edilmesine karşı beraberce hareket ederek bunun karşısında olduğumuzu göstererek şunu açıklamamız önemli: Şiddet İslam'la, Hıristiyanlıkla ve Musevilikle bağdaşmıyor.” dedi. Almanya'da yaşayan Müslümanların bayramını tebrik eden Griese, Müslümanların iftar davetleri vererek hoşgörü ve barış içinde birlikte yaşam yönünde mesajlar verdikleri övgüsünde bulundu.

PETER TAUBER: BAYRAMLAR DİYALOGLARA VESİLE OLSUN
Gazetemize açıklamada bulunan CDU Genel Sekreteri Peter Tauber da şunları söyledi: “Partimiz adına Almanya'daki Müslümanlara bereketli bir Ramazan bayramı diliyorum. Oruçlu geçirilen günlerde aileler ve toplumla çok güzel birliktelikler yaşandığını umuyorum. Geçtiğimiz haftalarda yine birçok cemaatten iftar davetleri aldık. Bunun için kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Bu davetler aynı zamanda bizim karşılıklı din ve kültürlere verdiğimiz değeri de gösteriyor. Bu tür birliktelikler ve karşılaşmalar toplumumuzun bir arada kalması, hoşgörü, açıklık ve karşılıklı güven için çok önemli işaretlerdir. CDU Almanya, dinlerin toplumsal birliktelikler için ne kadar önemli olduğunun değerini bilmektedir. Ramazan Bayramı'nın hepimize, ülkemizde dinlerin ve kültürlerin diyaloğu için vesile olmasını diliyorum.”

CEM ÖZDEMİR'DEN KUTLAMA

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir yayınladığı bayram tebrik mesajında bütün Müslümanların Ramazan bayramını kutladı. Bayramın hayırlara vesile olmasını dileyen Özdemir, “İnşallah sadece Almanya’da değil tüm dünyadaki Müslümanlar bayram vesilesiyle bir araya gelip huzur, barış, dostluk, özgürlük ve mutluluk içerisinde bayramı kutlayıp değerlendirebilirler” temennisinde bulundu.