Suruç’taki terör saldırısını sert dille kınayan Alman siyasiler, "Türkiye’nin yanındayız" mesajı verdi. Başbakan Angela Merkel yayınlandığı başsağlığı mesajında Almanya’nın Türkiye’nin yanında ve terörle mücadelede ittifak halinde olduklarını belirtti.

Türkiye’de 32 insanın ölümüne sebep olan terör saldırına Almanya’dan da sert tepki geldi. Suruç’ta meydana gelen terör saldırısının kendisini şoke ettiğini ifade eden Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladı. Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na gönderdiği başsağlığı mesajında şu ifadeler yer verdi "Size ve halkınıza, şahsımın ve Alman halkının geçmiş olsun dileklerini iletiyorum. Kurban yakınlarına sabır ve yaralılara şifalar diliyoruz. Almanya bu zor zamanda Türkiye’nin yanında. İki ülke teröre karşı ittifak içinde ve hedefimiz ortak değerlerimizi ve halkların barış içinde yaşamasını savunmak ve korumaktır."

DIŞİŞLERİ BAKANI STEINMEIER: EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUM

Suruç’taki terör saldırısını en sert şekilde kınadığını açıklayan Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, saldırganların gençlerin organize ettiği bir programı hedef almalarının kendisini şoke ettiğini vurguladı. Steinmeier, Türkiye’de yaşanan terör saldırısının terörle mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini gösterdiğini ifade ederek, Türkiye’nin bu konuda çok önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Suruç saldırını kınadı. Adalet Bakanı Maaş, "Gençler yardım etmek istedikleri için öldürülüyorlarsa vahşet insanı teamüllerin sınırını aşıyordur." ifadelerine yer verdi.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türk ve Kürt gençlerin terör öğütür IŞİD’in yerle bir ettiği Kobani’ye katkı vermek için bir araya geldiklerini ve bu yaşanan dayanışma birlikteliğinin barbarca terör tarafından saldırıya uğramasını lanetlediğini kaydetti. Kızgın ve şok içinde olduğunu belirten Gabriel, suçsuz yere gencecik insanların terör saldırısıyla öldürülmelerinin kendisi şok ettiği ifadelerine yer verdi. SPD Genel Başkanı Gabriel, aile yakınlarını kaybeden ailelere sabır diledi ve acılarını paylaştıklarını ifade etti.

CLADIA ROTH: TERÖR SALDIRISI ERDOĞAN HÜKÜMETİNİN YANLIŞ DIŞ POLİTİKASININ BİR SONUCU

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Cladia Roth, Türk halkının acısını paylaştıklarını ve bu zor günlerde yanlarında olduklarını açıkladı. Suruç saldırış için yazılı açıklama yapan Roth, terör saldırının Erdoğan ve hükümetinin yanlış dış politikasının başarısızlığını bir kez daha gösterdiğini belirterek “Birçok insanın uzun zamandır korktuğu gerçek var ki o da terör örgütü İŞİD ve Suriye’deki birçok terör gruplarının Türk topraklarındaki faaliyetlerine göz yumulması şimdi Türkiye’yi içini tehdit ediyor” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’de hükümet kurma çalışmalarındaki zorluğun ülkede teröre karşı tek vücut olmayı zora soktuğunu ileri süren Roth, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki terör faaliyetlerine Türk topraklarının lojistik destek olarak kullanılmasının engellemesi gerektiğini kaydetti. Terör örgütü IŞİD’in ortak düşman olduğunu kaydeden Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Kürtlerin Türkiye’nin dostu ve müttefiki olduğunu, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bunu anlaması gerektiğini açıkladı.

DIŞİŞLERİ’NDEN TÜRKİYE UYARISI

Almanya Dışişleri Bakanlığı Suruç’taki terör saldırış sonrası Türkiye’ye seyahat edeceklere yönelik güvenlik uyarısı yayınladı. Suriye ve Irak sınırına yakın yerlere seyahat etmeme uyarısında bulunan bakanlık, Hatay Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Siirt, Muş, Tunceli, Hakkari, Van ve Bitlis’i riskli şehirler olarak açıkladı.