Alman Sol Parti’de Groger Gysi’nin meclis grup başkanlığını bırakacağını açıklamasından sonra bu görevi devralacak isimler belirlendi. Eşbaşkanlık sistemine geçecek olan Sol Parti’nin Meclis Grubu Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar Bartsch oldu.

Gysi, bir hafta önce gerçekleştirilen parti kurultayında ekim ayında tekrar aday olmayacağını açıklamış, fakat milletvekilliğine devam edeceğini ifade etmişti. Genç kuşaklara görevi devretmek için zamanın geldiğini söyleyen Gysi, Sol Parti Grubu’nu arka planda yöneteceği iddialarına ise "Kesinlikle dolaylı bir şekilde yönetmeyeceğim" cevabını vermişti.

Eşbaşkanlık modeline geçen Sol Parti’de reformcu kanadı Bartsch temsil ederken, aşırı sol kanadı Wagenknecht temsil ediyor. Reformcu Bartsch, Yeşiller ve SPD ile yakınlaşmayı savunurken, Wagenknecht iki partiden de kesin çizgilerle ayrışmayı savunuyor. Yeşiller ve SPD, 2017 federal meclis seçimlerinden sonra olası Yeşiller-SPD ve Sol Parti’den oluşacak bir koalisyon hükümetinin Wagenknecht’ın çizgisiyle zor olduğunu belirtiyorlar.