Alman Parlamentosu, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak kabul edilmesini öngören tasarıyı yarın oylayacak. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat (SPD) ve Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grupları hazırladıkları ortak metinde 1915'de Ermenilerin yaşadıklarını “20'nci yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ediyor.” ifadeleriyle Meclis'in oylamasına sunacak.

Oylama öncesi açıklama yapan SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, Alman Parlamentosu'nun tarihi gerçekleri ortaya çıkarma yeri olmadığını söyledi. Ermenilerin yaşadıklarının 20. yüzyılda yaşanan tehcir, etnik temizlik ve soykırım örneklerinden birisi olduğunu iddia eden Oppermann, o dönemde yaşananların tam olarak ne olduğunu ise tarihçilerin ortaya çıkarması gerektiğini ifade etti.

Oppermann, “Türkiye ile Ermenistan ortak tarihi geçmişlerini beraber masaya yatırmalılar ve bu soruna ortak çözüm bulmalılar. Milletvekillerinin sert sözlerle Türkiye'yi eleştirecek kişiler değildir. 1915'te yaşananların siyasi boyutu var biz sadece bu yönüyle katılıyoruz. Ermenilerin yaşadıklarında Almanya'nın da sorumluluğu var çünkü o dönemde Almanya, Ermenilere karşı alınan tedbirlere destek verdi. Türkiye ile Ermenistan'ın ortak gelecekleri için yakınlaşmalarına katkı vermeliyiz ve Türkiye'nin dış politikasında yakınlaşma gayretine yönelik sinyaller görüyoruz.” dedi.

Birlik Partileri CDU/ CSU Grup Başkanı Volker Kauder ise önemli olanın Türkiye ile Ermenistan'ın yakınlaşması olduğunu ve 1915 olayları ile ilgili tartışmaların kamuoyunda konuşulduğu gibi kalmaması gerektiğini söyledi.