Son 5 yıl içinde Türkiye'ye gelen Alman turistlerin ortalama tatil süreleri 11 günden 9 güne düştü. Turizmciler, konaklama sayısında ortalama gün düşüşünün konaklama tesisi yapımında tek tip anlayışın olması olduğunu söylüyor.

Yanaşık düzen ve gecekondu mantığıyla sürekli yatak artışının turisti uzun süreli otelde tutamadığını belirten Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, "Turizmde farklılık çok önemli. Alman turistler bundan 15-20 yıl önce bölgemizde ve kaldıkları konaklama tesisinde 'farklı olan ne' anlayışıyla tatile gelirlerdi. Şimdi ise yanaşık düzen anlayışında yapılan konaklama tesislerinde 'farklı olan ne' sorusuna cevap bulamıyor. Bulamamasının yanında bir yıl önceki yıl tatil yaptığı otelin yanı başına aynı tipte otel yapıldığını görünce şaşkınlık yaşıyor. Turizmde turistlerin 'benim tatilimde farklı olan nedir' sorusuna cevap vermezseniz uzun süreli tutamazsınız." dedi.

ALMAN TURİSTLER, TÜRKİYE'Yİ 3. SIRA DESTİNASYON OLARAK GÖRÜYOR

Avrupa'nın en fazla tatil yapan ülkesi Almanlar tatil yapmada yüzde 13,5 birinci sırada İspanya'yı, yüzde 7,8'le ikinci sırada İtalya'yı, yüzde 7 ile üçüncü sırada Türkiye'yi, yüzde 4,9'la dördüncü sırada Avusturya'yı ve yüzde 3,4'le beşinci sırada Fransa'yı, yüzde 2,9'luk oranla yedinci sırada Yunanistan'ı tercih ediyor.

2014 yılında ülkeye bir önceki yıla göre yüzde 4,14'lük bir artışla 5 milyon 250 bin Alman turist geldi. Alman Seyahat Acenteler Birliği (DRV) Türkiye'ye gelen Alman turistlerin yüzde 69'nun kalmalarını otellerde yaptığını belirtti. 575 bin yatak kapasitesine sahip Türk turizminin kalbi Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonu 64 kilometre kıyı bandı bulunan Manavgat destinasyonunda konaklıyor. Manavgat destinasyonuna gelen 4 milyon turistin yüzde 55'ni ise Alman turistler oluşturuyor.

TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, yaklaşık 250 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat'ta yıllık 2 milyonun üzerinde Alman turistin tatil yaptığını söyledi. Tatil ve Seyahat Araştırmalar Kurumu(FUN) verilerine göre Almanların dünyada en fazla bir ülkeden diğer ülkeye seyahat yapan ülke unvanına sahip olduğunu belirten Aydoğan, 82 milyon nüfusu sahip Almanya'nın 65 milyonunun bir ülkeden diğer bir ülkeye seyahat ettiğini, bunun da bir kişinin bir yıl içinde bir kaç ülkeye gittiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Tatile gelen Alman turistlerden ülke ekonomisine yıllık ortalama 4 milyar ABD doları döviz girdisi sağlandığını belirten Aydoğan, Almanların tatil süresince ortalama harcamalarının 790 dolar olduğunu kaydetti.

Alman turistlerin tatil sürelerinin 11 günden 9 güne düşürmelerinden en önemli faktörün başta Antalya bölgesinde yaygın olan yanaşık düzen otel yapımı olduğunu belirten Aydoğan, bölgede sürekli gece kondu yapar gibi otel yapılmasının tatil sürelerini düşürdüğünü söyledi. Bölgede 20 yıl aralıksız aynı otelde tatil yapan yüzlerce Alman ailenin olduğunun altını çizen Aydoğan, "Berli'nden Frankfurt'tan Hannover'den Stuttgart'tan, Köln ve Düsseldorf'dan her yıl aynı otele tatile gelen bir Alman aile, bir yıl sonra geldiğinde konakladığı otelin yanına yeni bir otel yapılmış yada inşaatı devam eder vaziyette görüyor. Turist kaldığı otelin penceresinden denizi göremez hale gelince hayalindeki tatil yıkılıyor. Bölgemizde son 10 yıl içinde yatak kapasitesi 120 binlerden 250 binlere ulaştı. Gece kondu mantığıyla otel yapımı turizmde Almanların tatil yapma sürelerini kısalttı. Ayrıca yapılan otellerin konsepti hep aynı. Yatak artışları hep deniz, kum ve güneş turizmine yönelik olduğu için turistleri uzun süreli tutacak bir turizm anlayışı geliştirilmedi. Bölgede daha fazla Alman turist çekmek için alternatif turizm yatırımlarına destek vermeliyiz. Dipdibe otel yaparak başka otelin deniz görüntüsünü kaybetmeye yönelik yatırımlara son vermeliyiz. Antalya bölgesinin can simidinin her zaman Alman turistler olduğu bilincine tam varılmadı." diye konuştu.