Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir açıklama yapan Yeşiller Partisi, Türkiye'de demokrasinin ve açık toplumunun en önemli araçlarından olan medyanın baskı altında olduğunu bildirdi. Yeşiller partisi, gazetecilerin Türk hükümeti tarafından sürekli tehdit olarak öne sürüldüklerini ve görevlerini yerine getiremediklerini ifade etti.

Türkiye’de gazetecilerin tutuklu ve baskı altında olduğuna dikkati çeken Yeşiller Partisi, medyaya baskının endişe verici boyutta olduğunu belirtti. Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle Yeşiller Partisi adına açıklama yapan Medya Sözcüsü Tabea Rößner ve Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour, Türkiye’de medyaya sansürün günlük yaşamın bir parçası olduğunu ifade etti.

"Sınır Tanımayan Gazeteciler’in raporuna göre gazetecilere yönelik 117 açıktan tehdit ve saldırı gerçekleşti. Gezi olayları sırasında haber yapmaya çalışan gazetecilere yönelik şiddet girişimlerine hala bugüne kadar ceza takip işlemi gerçekleştirilmedi. Bu takipsizlik, devamlı olarak gazetecilere yönelik şiddet eylemlerinin önünü açıyor. Devamlı olarak Türk hükümeti tarafından tehdit olarak öne sürülüyorlar. Uluslararası toplum ve Federal Almanya hükümeti Erdoğan üzerindeki baskıyı ciddi şekilde artırmalıdır. Maalesef bu zamana kadar açıktan kamuoyu önünde eleştirilmedi." ifadelerini kullanan Yeşiller Partisi, medya mensuplarının Türkiye’de neredeyse her gün iktidar ve güç sahipleri tarafından hakarete uğradığına dikkati çekti.

ULUSLARARASI TOPLUM BASKIYI ARTIRMALI

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre geçtiğimiz yıllarda dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar Türkiye’de gazetecilerin tutuklandığını belirten Yeşiller, "Hükümetin kabul ettiği güvenlik yasası medya üzerindeki baskıyı daha da artıracak. Sansür Türkiye’de günlük yaşamın bir parçası oldu. Geçtiğimiz 2014 Eylül ayında hükümetin yeni internet yasası ise internet sayfalarının mahkeme kararı olmadan kapatılabilmesini öngörüyor. Şu sıralar Türkiye’de 40 bine yakın internet sayfasına erişim engellenmiş durumda. Google’nin açıklamasına göre dünyada Türkiye kadar içerik silinmesini talep eden başka bir ülke yok. Bu yıl Nisan ayında da ülke genelinde Twitter, Youtube ve Facebook’a erişim engellendi." eleştirisini dile getirdi.

Uluslararası toplumun Türkiye’de şu anda tutuklu gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmaları için Erdoğan ve hükümeti üzerinde baskıyı artırmaları çağrısı yapan Yeşiller Partisi, "Alman hükümeti de Türkiye’de erozyona uğratılan basın özgürlüğüne karşı kamuoyu önünde ve diplomatik kanallarla harekete geçmeli. Gazeteciler yönelik şiddet eylemlerinin ceza takip işlemlerinin yapılması için çalışmalı. Özgür olmayan basın aynı zamanda bütün toplumun özgürlüğünü tehdit ediyor. Medya ancak özgürce ve engellenmeden işini yaparsa toplumda bağımsız bir siyasi fikir oluşur." vurgusu yaptı.