Almanya ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlık büyüyor. Yunanistan’ın borçları konusunda devam eden anlaşmazlık şimdi de Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan işgali döneminde bu ülkede işlediği savaş suçları ve aldığı milli servet konusunun da eklenmesi ile yeni bir boyut kazandı.

Yunanistan Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan Merkez Bankası'ndan aldığı kaynakları geri ödememişti. Alman askerleri 1944 yılında Distomo şehrinde 215 Yunanlıyı öldürmüş, 2000 yılında bir Yunan mahkemesi Almanya’nın mağdurlara para tazminatı ödememesi durumunda Yunanistan’daki Alman mallarına el konmasına karar vermişti.

Federal hükümet içinde Başbakan Angela Merkel ve CDU/CSU partileri tazminat konusuna olumsuz bakıyor. Hatta Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble önceki gün Berlin’deki Konrad Adenauer vakfında yaptığı açıklamasında, yeni Yunan hükümetinin Avrupalı partnerler nezdinde güven kaybettiğini ve Yunan halkına da gerçekleri söylemediğini ifade ederek iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine yol açmıştı. Ancak gerek SPD, gerekse Yeşiller partileri ise tazminat konusunda Yunanistan’a kolaylık sağlanması gerektiğini ifade ediyor.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner bu konunun tartışılmasını istedi. Aradan uzun zaman geçse de konunun kapanmadığını söyleyen Stegner, tazminat meselesinin Yunanistan’ın borçları konusu ile birbirine karıştırılmaması gerektiğini ifade etti. SPD’nin bir başka önemli ismi Gesine Schwan da Almanya’nın Yunanistan’da vahim haksızlıklardan sorumlu olduğunu iddia etti. Yeşiller partisinden Anton Hofreiter de yine Almanya'nın ödemesi gereken tazminatlar konusunda açıklamada bulunmuştu.

Yunan mahkemesinin 2000 yılında, Almanya’nın Distomo kurbanları yakınlarına tazminat ödememesi durumunda, Yunanistan’daki Alman mallarına el konulması kararının uygulamaya konması son anda önlenmişti. Özellikle Atina’daki Goethe Enstitüsü, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Atina ve Selanik’teki Alman Okulları’na el konma girişimi başlamış, dönemin hükümeti bunları son anda durdurmuştu.