Almanya’da son aylarda mülteci kampları ile göçmen kökenli vatandaşlara ait binalara yapılan saldırılar, Alman siyasilere yönelik tehditlerle farklı bir boyut kazandı. Ülkede yapılan bir araştırma da halkın dörtte birinin yabancıları istemediğini ortaya koydu.

Leipzig Üniversitesi tarafından Almanya’da her iki yılda bir yapılan ‘Mitte’ (Orta) araştırması, aşırı sağcı görüşlerin halk arasında nasıl yer bulduğunu ortaya koydu: Halkın yaklaşık dörtte biri (yüzde 24) yabancı düşmanlığı güderken, yüzde 8’i ise Yahudi düşmanlığı güdüyor.

YABANCI DÜŞMANLIĞININ ORANI YÜZDE 42

Yabancı düşmanlığının en çok görüldüğü eyaletlerin başında ise 2000 yılından itibaren göçmen kökenli esnaflara yönelik seri cinayetler işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresi üyelerinin saklandığı Sachsen Anhalt eyaleti geliyor. Bu eyaletteki yabancı düşmanlığı oranı yüzde 42 olarak hesaplandı. Yine bu eyaletin içinde bulunduğu Tröglitz kasabası Belediye Başkanı Markus Nierth (CDU), aşırı sağcıların evinin önünde eylem yapmalarının ardından hayatının tehlikede olduğu gerekçesiyle istifa etmişti. Yabancı düşmanlığında bu eyaleti, sırasıyla Bavyera (yüzde 33), Mecklenburg-Vorpommern (yüzde 32) ve Thüringen (yüzde 30) ile Brandenburg (yüzde 29) eyaletleri takip etti. Yabancı düşmanlığının en az görüldüğü eyalet ise Baden-Württemberg eyaleti (yüzde 16) oldu. 2 bin ila 5 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırmada aşırı sağcı fikirlerin toplumun sadece bir ucundaki kişilerde görülmediği saptandı.

YABANCI DÜŞMANLIĞI YABANCILARIN AZ OLDUĞU EYALETLERDE DAHA FAZLA

2002 yılından beri yapılan araştırmada halkın görüşlerini ölçebilmek için "İşyerleri sayısı azalırsa yabancılar tekrar ülkelerine geri gönderilsin." gibi bazı söylemler okunuyor ve bunların doğru bulunup bulunmadığı soruluyor. Oliver Decker, Johannes Kiess ve Elmar Brähler yönetiminde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ‘yabancılarla irtibat halinde olanlarda daha az yabancı düşmanlığı olduğu’ tezi Bavyera hariç diğer eyaletler için doğru çıktı. Buna göre yabancı oranı yüzde 2 civarlarında olan Mecklenburg-Vorpommern, Thüringen ve Brandenburg eyaletleri yabancı karşıtlığı ile dikkat çekti.

MİLLİYETÇİLİKTE BAVYERA ZİRVEDE

Bilim insanlarının araştırdığı bir diğer konu ise milliyetçilik fikirlerinin ülkede ne kadar benimsendiği oldu. Bunun için vatandaşlara "Alman siyasetinin en önemli hedefi, bütün imkanlarını kullanıp Almanya’yı daha güçlü yapmalı." ve "Bugün ülkemizin, yurt dışına karşı çıkarlarımızı daha sert ve enerjik bir şekilde kabul ettirmeye ihtiyacı var." gibi söylemler okundu. Bu ifadelerin en fazla Bavyera eyaletinde (yüzde 26) kabul gördüğü açıklandı. Sachsen-Anhalt ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde de buna yakın rakamlar tespit edildi.