Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı etkinliği için Almanya’dan Türkiye'ye olumsuz cevap verildi. Türkiye’nin etkinliğe davet ettiği Başbakan Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Çanakkale etkinliğine katılmayacak. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck tercihini Ermenilerden yana kullandı.

Cumhurbaşkanı Gauck, Berlin’de düzenlenecek Ermeni soykırım iddialarının 100. Yıl etkinliğine katılacak. Berlin Oberpfarr ve Dom Kilisesi’nde 1915 olaylarının 100. yılı kapsamında gerçekleştirilecek ayine katılacak Gauck’un bir de konuşma yapacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gauck’un konuşmasında 1915 olaylarını ‘Soykırım‘ olarak nitelendirip nitelendirmeyeceği merak ediliyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı Berlin’de katılacağı ayinle Osmanlı İmparatorluğunda Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların yaşadığı acıları anacak.” ifadelerine yer verildi.

Böylece ilk defa bir Alman Cumhurbaşkanı 1915 olayları ile ilgili anma programına katılmış olacak. Başbakan Merkel’in de programındaki yoğunluğu nedeniyle Türkiye’nin davetine katılamayacağı belirtildi.

Öte yandan Alman Parlamentosu’nda 24 Nisan 2015 tarihinde 1915 olayları için özel ‘100. yıl’ oturumu yapılacak.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gerçekleştirilecek 100. Yıl programında ise Almanya’yı Avrupa Birliği Bakanı Micheal Roth temsil edecek.