Bochum Ruhr Universitesi (RUB) yaklaşık 1300 kişilik davetli eşliğinde kuruluşunun 50. yıldönümünü bünyesinde bulunan Audimax salonunda kutladı. Programa başta Federal Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, KRV Başbakanı Hannelore Kraft, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, KRV Meclis Başkanı Carina Gödecke, KRV Bilim ve Araştırma Bakanı Svenja Schulze gibi devletin zirvesinden çok sayıda siyasetçi, bilim adamları ve davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gauck'un bu programa katılmasının en önemli gerekçesi, hem İkinci Dünya Savaşı sonrası hem de Ruhr bölgesinin inşa edilen ilk üniversite olması şeklinde açıklandı. Cumhurbaşkanı Gauck, "Bochum Ruhr Üniversitesi, Ruhr bölgesinin keşfine vesile olduğu gibi aynı zamanda bölgede değişimin motoru olmuştur. Nüfus gerilemesine rağmen dünya ticaretinde yerini alabilmiş olması yüksek eğitime bağlıdır." dedi. Birçok önemli ismin Ruhr Üniversitesi'nden mezun olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gauck, üniversitenin yeni eğitim yöntemlerinin yanı sıra sosyal yükselişi de sağladığını aktardı.

Eğitimin vatandaşlık hakkı olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gauck, bu hakkın sadece belirli kesime ait olmadığını anlattı. RUB Rektörü Prof. Dr. Elmar W.Weiler, "RUB başta Bochum'un en büyük işvereni olmasının yanı sıra bölgenin geleceğe yönelik 'taşıyıcı kulesi'dir ve bizim değerlerimizi dünyaya taşıyor." ifadelerini kullandı. KRV Başbakanı Hannelore Kraft ise eyalet ve yönetimin adına RUB'un 50. yıldönümünü tebrik ederek Ruhr havyasının bilimin ve yüksek okullarının zemin tetikleyicisi olduğunu hatırladığını dile getirdi.

"O zaman Ruhr havzasında hiç üniversite öğrencisi yoktu; fakat şimdi yaklaşık 256 bin üniversite öğrencisi var. Ruhr Üniversitesi ismini yasa ile almadı. O gün bölgeye uygun olarak verilen tipik Ruhr bölgesi adı verildi." diyen eyalet başbakanı Kraft, üniversitenin Ruhr bölgesinde birçok yüksek okulun ve araştırma merkezlerinin kurulmasında öncülük yaptığına vurgu yaptı. Bochum Belediye Başkanı Dr.Ottilie Scholz, "Ruhr Üniversitesi kentimize sınırlanamayan bir şans vakasıdır. Onun için hem gururluyum hem de mutluyum. Başta belediye ile pek uyumlu olmamasına rağmen daha sonra kurduğu bağlarla kendini ispat ederek tam uyum sağlamasını takdir ediyorum. Bochum'un kitap amblemi alması tesadüf değil RUB sayesinde olduğu için minettarız." dedi.

Bochum Üniversitesi Bio Psikolojisi Profesörü Onur Güntürkün, Almanya'nın bilim dalında en önemli Leipniz ödülünü almıştı. Prof. Dr. Güntürkün, "Bizim üniversitenin 50. yaşına girmesi hepimizi çok mutlu ediyor. Burası çok özel bir üniversitedir, yani bir işçi semtinde oluşturulan yepyeni bir üniversite. Akademik tarihi olmayan bir yerde akademik kültürü oluşturan bir kurumdur. Bu akademik kurumu oluşturan üniversite, aynı zamanda böylesine büyük bilimsel başarıları elde etmesi bence çok duygulandırıcı bir şey. Bu üniversitenin bir üyesi olduğum için gurur duyuyorum. Ben beyin araştırmacısı olarak burada görevimi sürdürüyorum ve burada çalışmaktan memnuniyet duyuyorum. 1993 yılında burada profesör oldum." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 100 dakika süren programda başta konuşmacılar, tiyatro ekibi, sunum ve RUB korosu ile katılımcılara duygulu anlar yaşatıldı.